DSCN3630

Antradienį sostinės V.Kudirkos aikštėje, priešais Vyriausybės rūmus vyko simbolinė kultūros žiniasklaidos akcija „Pernykštis sniegas“. Akcijos tikslas- atkreipti valdžios požiūrį į apgailėtiną, kritinę kultūros žiniasklaidos finansinę būklę, kuri dar labiau pablogėjo, užsitęsus Spaudos, radijo ir televizijos Bendrųjų konkurso nuostatų tvirtinimo procesui. Ryškiomis kiemsargių liemenėmis apsirengę akcijos dalyviai permetinėjo sniegą kastuvais iš vienos vietos į kitą ir atgal, taip primindami, kad valdžios žmonių požiūris į kultūrą ir parama jai, ypač kultūros spaudai, išlieka toks pat absurdiškas, kaip ir sniego kasimas iš vienos vietos į kitą.

DSCN3627

Padėtis su kultūros žiniasklaidos finansavimu jau daug metų kelia daug diskusijų ir emocijų, tačiau šiemet ji tapo beveik farsu. Nuo praeitų metų derinami Bendrieji Konkurso nuostatai šiaip ne taip spalį pasiekė Seimo rūmus, kur Švietimo, mokslo ir kultūros bei Informacinės visuomenės plėtros komitetų bendrame posėdyje buvo patvirtintas skirtingoms žiniasklaidos sritims skiriama paramos procentinis paskirstymas. Toliau Konkurso nuostatus turėjo nutarimu patvirtinti Vyriausybė, tačiau dėl nesuprantamų priežasčių jie  iki šiol nepatvirtinti. Suprantama, kol nėra nuostatų, nėra ir konkurso.  „ „Visa kultūrinė spauda iki šiol ne tik kad nėra gavusi finansavimo 2016 metams, bet net nepaskelbtas konkursas. Tai reiškia, kad net jį paskelbus šiomis dienomis, rezultatų tegalima tikėtis po trijų mėnesių. O iš ko ligi to laiko mums mokėti spaustuvei, bendraautoriams, darbuotojams?“ – sakė „Šiaurės Atėnų“ redaktorė Giedrė Kazlauskaitė.

DSCN3637

Anot akcijoje dalyvavusių redaktorių, net jei skubos tvarka bus paskelbtas konkursas, praeis dar pora mėnesių, kol jie galės gauti pinigus: konkursas turi savo tvarką, procedūras, todėl mažiausiai iki pavasario teks gyventi skolon.

„Šiuo simboliniu veiksmu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į absurdišką kultūros rėmimo situaciją, jau tapusią liūdna tradicija. Jau seniai praėjo terminas skelbti spaudos rėmimo konkursą, o ta tema vis dar susirašinėja įvairios įstaigos, ministerijos, Vyriausybė nepasirašo kažkokio popieriaus, kuris leistų Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui inicijuoti paramos projektų teikimą. – teigia vienas iš akcijos sumanytojų, mėnraščio „Metai“ redaktorius Antanas Šimkus. –Pernykštis sniegas. Šiemetinis sniegas. Daryk ką nori, niekas nesikeičia. Todėl tokio absurdo akivaizdoje imamės absurdą iliustruojančių veiksmų,“ – sako akcijos rengėjai.

DSCN3619

Akcijoje dalyvavo pagrindinių kultūrinių leidinių redaktoriai ir prijaučiantys kolegos. Nors buvo pranešta, kad akcija prasidės vidurdienį, ji prasidėjo net ketvirčiu valandos anksčiau, tad dvyliktai valandai atskubėjęs ir sniegą kartu su kultūrininkais kasti pasišovęs kultūros ministras Š.Birutis nespėjo į akciją, tad beliko rymant  kastuvo koto atsakinėti į žurnalistų klausimus. Ministras teigė, kad dar šią savaitę Vyriausybei skubos tvarka bus teikiami rėmimo fondo nuostatai, o konkursas kultūrinės spaudos projektams finansuoti galėtų būti paskelbtas dar šią savaitę. Anot ministro, Fondas turi būti pasiruošęs tuos pinigus nelaimėliams kultūrininkams padalinti skubos tvarka ir priminė susirinkusiems, kad Fondo dalininkai ir jų deleguota taryba yra ne kas kita, kaip pačios meno ir kūrėjų organizacijos.

DSCN3645

Tikėtina, kad rytoj vyksiančiame Vyriausybės posėdyje Bendrieji konkurso nuostatai bus patvirtinti ir konkursas pagaliau bus paskelbtas.

DSCN3634

Reikia kasti sniegą, užkasti, nukasti, užkasti. Ir tiek. Kas atvyks, tegu pažiūri. O mes kasime. Į absurdą atsakyti absurdu. Tai viskas, ką šiuo metu galime padaryti. (Iš akcijos organizatorių spaudos pranešimo).

LŽD inf.