Andrejus Aleksandrovas./ Organizatorių nuotr.

Tarptautinę žmogaus teisių dieną, gruodžio 10-ąją, Baltarusijos žurnalistui Andrejui Aleksandrovui skirta „Vilties Laisvės“ premija. Nuo 2021 m. sausio 12 d. jis kalinamas, tad už jį apdovanojimą atsiėmė Baltarusijos žurnalistų asociacijos pirmininkas Andrej Bastunec.

Premijos laureatas paskelbtas LR Seime vykusio Lietuvos ir Baltarusijos žurnalistų forumo „Žmogaus teisės ir žurnalistika“ metu.

Laureatui skirta „Vilties Laisvės“ statulėlė ir 1 tūkst. eurų premija. 

Šiai premijai skirti Lietuvos žurnalistų draugija ir Lietuvos žurnalistų sąjunga subūrė bendrą vertinimo komisiją. Baltarusijos žurnalisto Andrejaus Aleksandrovo kandidatūrą premijai pasiūlė Baltarusijos žurnalistų organizacijos. 

Andrejus Aleksandrovas 2009 – 2012 metais buvo Baltarusijos žurnalistų asociacijos pirmininko pavaduotojas. 2014 – 2018 m. – Baltarusijos nepriklausomos informacinės agentūros BelaPAN (БелаПАН) direktoriaus pavaduotojas. Jis dirbo tarptautinėse organizacijose Index on Censorship ir Article 19. Įkūrė ir redagavo periodinį leidinį „Baltarusiškas žurnalas“ (Белорусский журнал). 2021 sausio 12 dieną jis buvo sulaikytas ir iki šiol kalinamas tardymo izoliatoriuje.

Lietuvos žurnalistų bendruomenė su nerimu stebi kaip represijomis bandoma paskandinti laisvąją žiniasklaidą Baltarusijoje. Žurnalistai grūdami į kalėjimus, ir Lietuvos žurnalistai jaučia jų skausmą. Todėl solidarizuodamasi su Baltarusijos kalėjimuose užrakintais žurnalistais Lietuvos žurnalistų bendruomenė nuo 2020 m. jiems skiria „Vilties Laisvės“ premiją. 

Idėjos iniciatorius ir mecenatas – ūkininkas, parlamentaras Kazys Starkevičius su šeima ir dvi Lietuvos žurnalistų organizacijos.

„Vilties Laisvės“ statulėlė simbolizuoja Lietuvos žurnalistų ryžtą palaikyti nepriklausomus Baltarusijos žurnalistus. „Nėra baisesnės vergijos, nei vergija vergų, be grandinių jau pasijutusių laisvais, – rašė J. W. Gėtė. Šį laisvės simbolį teikiu tikėdamas ja, kaip kažkada tikėjo Stasys Lozoraitis”, – teigė K. Starkevičius.

„Baltarusijoje dirbti žurnalistu – reiškia rizikuoti viskuo. Sveikata ar net gyvybė – kaina už teisę į profesiją.  Todėl simbolinė premija ir kalba apie laisvę ir viltį, kurias suteikia kiekvienas ištartas laisvas žodis.  Ir už tai dėkojame savo kolegoms žurnalistams“, – teigė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

„Palaikome Baltarusijos žurnalistus, siekiančius profesionaliai ir sąžiningai atlikti savo darbą. Solidarizuojamės su jais ir linkime stiprybės kelyje į laisvę”, – sako Lietuvos žurnalistų draugijos pirmininkė Skirmantė Javaitytė.

„Vilties Laisvės“ premijomis 2020 m. buvo apdovanotos Baltarusijos žurnalistės Jekaterina Borisevič, Jelena Tolkačiova, Tatjana Korovenkova, Jekaterina Andrejeva ir Darja Čiulcova.

 

Organizatorių inf.