Rugpjūčio 20 d. Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovėje partizanas Jonas Kadžionis-Bėda (92 m.)  pristatė atsiminimų knygą „Per skausmo pelkes“.

Renginyje dalyvavo prof. Vytautas Landsbergis, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius prof. dr. Adas Jakubauskas, buvusi šio centro direktorė Teresė Birutė Burauskaitė, disidentė Nijolė Sadūnaitė, gausus, įvairiaspalvis būrys legendinio partizano gerbėjų, bičiulių, visuomenės veikėjų, istorikų.

Skambėjo jaunuolių atliekamos partizaniškos dainos, vieną jų kartu sudainavo ir pats partizanas.

„Per skausmo pelkes“ – tai legendinio Algimanto apygardos partizano, Šarūno rinktinės Butageidžio kuopos paskutiniojo vado Jono Kadžionio-Bėdos atsiminimų knyga. Ji kviečia skaitytoją partizano akimis pamatyti ir širdimi pajusti okupuotos pokario Lietuvos kaimo ir prieglobstį žmogui teikiančių girių gyvenimą. Nepaprastai vaizdingoje prisiminimų knygoje – autentiški įvykiai, realūs veikėjai, herojų laimėjimai ir klystkeliai, drąsa, neapykanta ir meilė. Tai kovojančio, nepasidavusio ir mylinčio žmogaus istorija, persmelkta tikėjimo, vilties ir poezijos. Tiems, kurie nori suprasti Lietuvos partizanų gyvenimo realijas, mąstymą, gyvenseną – tai tikras partizaniško gyvenimo vadovėlis, atveriantis rūstų, bet ir be galo kilnų mūsų tautos sūnų ir dukterų pasaulį.

Knyga pateikiama kartu su partizano Jono Kadžionio-Bėdos skaitomų, jo paties sukurtų eilėraščių garso įrašais.

Knygą išleido Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centras.