Sveikiname kolegą Albiną Vaičiūną, liepos 15 dieną atšventusį 80 metų jubiliejų.

Albinas Vaičiūnas

Albinas Vaičiūnas

Albinas Vaičiūnas –  tremtinys, kultūros istorikas, literatūros kritikas, kraštotyrininkas, su plunksna nesiskiriantis jau 60 metų. Jo pirmieji rašiniai pasirodė pogrindiniame laikraštyje “Laisvės keliu“ 1951 metais, už ką autorius buvo pasiųstas į lagerius 25 – eriems metams. Tremtis tik sustiprino ryžtą skleisti tiesos ir laisvės žodį. Grįžęs iš Vorkutos A. Vaičiūnas tęsė bendradarbiavimą periodinėje spaudoje, radijuje, televizijoje. Jo straipsniai spausdinti 31 laikraštyje ( “Lietuvos pionieriuje”, “Vakarinėse naujienose”, “Apžvalgoje”, “Lietuvos aide”, “Mokslo Lietuva” ir kt.) ir 22 žurnaluose (“Suvalkijoje”, “Knygnešyje”, “Naujose knygose”, “Kultūros baruose” ir kt.), per 20 metų buvo nuolatinis radijo laidos “Respublika šiandien“ dalyvis.  Dar ir dabar tebėra leidinių “Suvalkija” ir “Varpas” redakcinių kolegijų narys, rašo straipsnius į kultūrinę spaudą.

A. Vaičiūnas gerai žinomas savo gimtinėje Šakių rajone, kur renka medžiagą apie Kriūkų valsčiaus istoriją ( yra  monografijos “Kriūkai” sudarytojas ir vyr. redaktorius), įžymius šio krašto žmones ( yra leidinių “Dvarų istorijos”, “Ilguva amžininkų atsiminimuose”, “Seredžius knygose”, “Stasio Šilingo gyvenimo kelias” autorius).

 A.Vaičiūnas aktyviai dalyvavo kandidato į Lietuvos prezidentus Stasio Lozoraičio (asmeniškai jį pažinojo) rinkimų kampanijoje Kaišiadorių, Lazdijų, Alytaus, Šakių rajonuose, už visuomeninę veiklą apdovanotas LDK Gedimino ordino medaliu, jam suteiktas Šakių Garbės piliečio vardas.

lzdraugija.lt