Marijos Šaknienės nuotr.

Spalio pradžioje į įspūdingą kelionę į Europarlamentą pakvietė išrinktojo europarlamentaro prof. Liudo Mažylio biuras. Keliautojų grupę sudarė žmonės iš visos Lietuvos. Prie jų prisijungėme ir mes, keli Lietuvos žurnalistų draugijos nariai – Regina Pupalaigytė, Aurelijus ir Alvyra Noruševičiai, Sofija Daubaraitė ir aš, Marija Šaknienė. Keliavome su Kelionių agentūra „Grūda“. Kaune, į išvykimo vietą keliautojų išlydėti atvyko ne tik L. Mažylio biuro Lietuvoje vadovė R. Zozaitė, bet ir pats profesorius. Pasidomėjęs, kaip esame pasirengę kelionei bei palinkėjęs joje sėkmės, išskubėjo į aerouostą, į darbą Briuselyje. Mes, lydimi „Grūdos“ gidės Jūratės, į kelionę pajudėjome autobusu. Pirmoji diena taip ir praėjo sėdint autobuse ir dardant per Lenkiją, klausantis gidės informacijos. Tik vakare pasiekėme nakvynės vietą viešbutyje Vokietijos pasienyje Slubicėje.
Kitą rytą pailsėję anksti pajudėjome Berlyno link. Berlynas ir buvo pirmoji stotelė mūsų maršrute. Juk, būtent Berlyne, Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve prieš metus profesorius Liudas Mažylis ir surado 1918 m. Vasario 16-osios Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo aktą. Profesoriaus Mažylio buvome įpareigoti prie archyvo pastato sugiedoti Lietuvos himną, ką mes ir padarėme, nepaisydami mūsų ekskursiją po Berlyną, lydėjusio lietaus. Prieš ateidami iki archyvo apsilankėme prie Brandenburgo vartų, garsiosios kadaise Berlyną dalijusios sienos likučių, Aleksandro aikštėje bei daugelyje kitų garsių Vokietijos sostinės vietų. Kadangi lietus nesiliovė, apie vidurdienį stengdamiesi išsivaduoti iš transporto spūsčių, pajudėjome Antverpeno link. Šįkart nakvynės vietą jau Antverpene pasiekėme vėlai vakare.

Kitą rytą pajudėjome į įspūdingą, turistų itin mėgstamą Gentą. Nors ir šį kartą, kaip ir Berlyne, merkė lietus, nusivylusių ekskursija po istorinį gilią senovę menantį miestą, nebuvo. Antrąją dienos pusę leidome jau Antverpene, grožėjomės senamiesčiu, lankėmės Rubenso name-muziejuje, ieškojome lauktuvių namiškiams.

Spalio dešimtąją, ketvirtą kelionės dieną iš pat ryto patraukėme į Briuselį, Europos parlamentą, kur mūsų jau laukė europarlamentaras L. Mažylis su savo komanda. Parlamente buvome supažindinti su jo darbu, pasėdėjome posėdžių salės balkone ir pasiklausėme paties plenarinio posėdžio, po to buvome pakviesti susitikti su parlamentaru viename iš tam skirtų kabinetų. L. Mažylis išsamiai atsakinėjo į visus jam pateiktus klausimus, pasakojo apie savo darbą parlamente, EPP frakcijoje, kuriai jis priklauso drauge su Lietuvos parlamentarais Rasa Juknevičiene, Andriumi Kubiliumi. Apsikeitę smulkiomis dovanomis palikome parlamentą ir iškeliavome į Briuselio senamiestį. Čia lankėmės šventųjų Mykolo ir Gudulės katedroje, pagrindinėje garsiojoje miesto aikštėje, kur paprastai vyksta visi svarbiausi miesto renginiai bei Briuselio simbolio – sisiojančio berniuko skulptūros. Alaus mėgėjai neaplenkė ir vietinio belgiško alaus baro, kur gardžiavosi rūšiniu alumi. Pasibaigus ekskursijai atsisveikinome su Briuseliu ir pajudėjome nakvynės vieton, nes kitą dieną mūsų jau laukė Liuksemburgas. Pailsėję ekskursavome po Liuksemburgą, kunigaikštijos sostinę. Gėrėjomės senamiesčiu, rūpinomės kelioniniais suvenyrais. Antroje dienos pusėje atsisveikinę su svetinguoju Liuksemburgu, išvykome namų kryptimi. Laukė ilga kelionė per Vokietiją, nakvynė Lenkijoje ir paskutinė, ilga diena kelyje ant ratų per Lenkiją. Šeštąją, paskutinę kelionės dieną, vėlai vakare, pasiekėme Lietuvą, namus. Kelionės metu gidės pasakojimą prasmingai praturtino kelionės dalyvių išsamios žinios apie atskirus istorinius įvykius, asmenybes, kaip Vilniaus signatarų namų vadovės Meilės Peikštenienės, Varnių vyskupijos muziejaus muziejininko Antano Ivinskio, kuriomis jie noriai dalijosi su bendrakeleiviais. Kelionė buvo prasminga ir įsimintina, už kurią nuoširdžiai norisi padėkoti europarlamentarui, Vasario 16-osios akto atradėjui profesoriui Liudui Mažyliui bei jo biurui.

Marija Šaknienė