Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis įteikia medalį „Varpų“ redaktorei Silvijai Peleckienei. Olgos Posaškovos nuotr.

Kovo 30 d. Panevėžio bendruomenių rūmuose laureatams įteikti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliai. Medalis skiriamas siekiant skatinti Lietuvos visuomenę dirbti valstybės labui ir jos gerovei, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, brandinančias visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę ir kultūrinį sąmoningumą.

Laureatų vardus paskelbė kandidatų vertinimo komisijos pirmininkas Stasys Kašauskas. Laureatus pristatė renginio vedėjas Laimutis Sėdžius. G. Petkevičaitės-Bitės atminimo medalius „Tarnaukite Lietuvai“ įteikė Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis ir Panevėžio meras Rytis Račkauskas.

Įteikta 16 Seimo valdybos sprendimu įsteigtų apdovanojimų.

Seimo Pirmininkas V. Pranckietis šventiniame renginyje pažymėjo, kad nuo 2011 m., kai buvo įsteigtas šis garbingas apdovanojimas, iš viso pagerbti 154 šviesuoliai. Tai – tik nedidelė dalis aktyvių ir pilietiškų Lietuvos žmonių, gerus darbus darančių tyliai, savo veikla įkvepiančių kitus. Parlamento vadovo tvirtinimu, „už tokią ryžto ir drąsos dovaną Lietuvai jie tapo lyderiais, į kuriuos lygiuotis ir kuriuos apdovanoti yra garbė“.

Anot S. Kašausko, G. Petkevičaitė-Bitė – padorumo, kultūros, žmogiškumo, meilės mažam žmogui ir Tėvynei skaidrusis kristalas. „Mieste, kur amžinam poilsiui atgulusi Tautos Bitelė, pirmiausia pagerbiame Ją, apdovanodami Jos medaliu iškilius mūsų valstybės žmones, vertus Bitės garbės“, – ceremonijos metu kalbėjo kandidatų vertinimo komisijos pirmininkas.

Bendra laureatų ir iškilmių organizatorių nuotrauka. Silvija Peleckienė – viduryje. Olgos Posaškovos nuotr.

2019 m. G. Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliui „Tarnaukite Lietuvai“ iš viso buvo pateikta 40 kandidatų. Laureatai išrinkti slaptu balsavimu. Nominacijoje „už visuomeniškai aktualią publicistiką, ugdančią tautiškumą ir dvasines vertybes“ laureate pripažinta „Varpų“ redaktorė, Lietuvos žurnalistų draugijos narė Silvija Peleckienė. Iškilmėse ji pristatyta tokiais žodžiais: „Prozininkė, publicistė, literatūrinių renginių organizatorė, jau 25-erius metus redaguojanti literatūros almanachą „Varpai“. Jos publicistika – sąžininga, paremta asmenine patirtimi, ypač išskirtina knyga apie „vilko vaikus“, pabėgusius į Lietuvą iš Rytprūsių, po sunkios avarijos parašytas romanas „Vilties durys“, tekstai apie Pliaterytę, Bitę, Lazdynų Pelėdą, Šatrijos Raganą. Visose aštuoniose savo knygose autorė intensyviai apmąsto trapų žmogaus dvasinį gyvenimą, vertybes, anot prof. Petro Bražėno, tarsi meta iššūkį praktiškam, pragmatiškam, net ciniškam pasauliui. Ji pasišventimu ir kūrybiniu įkvėpimu kelia aukštyn širdis“.

Šių iškilmių išvakarėse išleista devintoji Silvijos Peleckienės knyga „Per tiltą į niekur“. Joje – romanas, kurio atsiradimą padiktavo tikri karo metų įvykiai, lietuvei motinai gelbstint žydaitę ir jos mamą, ir 27 noveletės, jų subtilus pasaulis.

„Varpų“ redaktoriai – vienintelė Lietuvoje šeima, pagerbta medaliu „Tarnaukite Lietuvai“. Vyriausiasis redaktorius Leonas Peleckis-Kaktavičius tokį apdovanojimą pelnė 2018 metais.

LŽD inf.