Marijos Šaknienės nuotr.

Sausio mėnesio 9 dieną Švenčionių Zigmo Žemaičio vardo gimnazija minėjo šimto metų jubiliejų. Tą dieną šventė prasidėjo šventomis mišiomis Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje, kurias už visą gimnazijos bendruomenę atnašavo klebonas Medardas Čeponis.Vėliau minėjimas tęsėsi gimnazijos aktų salėje. Joje dalyvavo Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius, rajono savivaldybės kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Teresa Sansevičienė. Po svečių sveikinimų demonstruotas informatikos mokytojos sukurtas filmas apie gimnaziją, jos kūrimąsi.

Marijos Šaknienės nuotr.

Po to vyko konferencija “Mano mokykla Lietuvos šimtmečio kontekste”, kurioje dalyvavo visų rajono ugdymo įstaigų atstovai. Konferencijoje pristatyta ir gimnazijos šimtmečiui parengta ir išleista knyga “Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijai 100”. Renginyje išklausyti mokinių parengti pranešimai, pristatymai, filmai apie jų mokyklas, jose vykstančius renginius.Konferencijoje dalyvavo ir nemažai anksčiau gimnazijoje dirbusių mokytojų.Konferencija baigėsi mokinių ir mokytojų protmūšiu.

Marijos Šaknienės nuotr.

Taip smagiai švenčiant ir praėjo gimnazijos gimtadienis, o pati šimtmečio šventė dar pratęsta ir sausio 19 – ąją. Tą dieną iš ankstaus ryto  į šventiškai pasipuošusią gimnaziją rinkosi ir gimnazijos kolektyvas, ir svečiai. Anksčiausiai atvykusieji, laukdami šventės pradžios, galėjo gėrėtis įspūdinga “Laiko juosta” antrojo aukšto koridoriuje, kurioje sumaniai papasakota gimnazijos istorija, panaudojus nuotraukas ir trumpus jų aprašymus nuo pat įsikūrimo pradžios. Ją rengiant gimnazijai daug padėjo vilnietis profesionalus  fotografas, savo darbo meistras, Buračo premijos laureatas Klaudijus Driskius. Viename kabinetų buvo galima pastudijuoti ir gimnazijos metraštį. Pirmojo aukšto koridorius kvietė į įspūdingą biologijos mokytojo metodininko Algirdo Kadziausko tapybos darbų parodą. Talentingo tapytojo koloristo peizažai traukte traukė gilintis ir gėrėtis gimtinės vaizdais. Pasižvalgius po šventiškai pasipuošusią, neseniai renovuotą gimnaziją bei jos aplinką maloniai svečius pasitikusi gimnazijos direktorė Rima Razmienė šventę tęsti pakvietė į aktų salę.

Marijos Šaknienės nuotr.

Sausakimšoje salėje direktorė pasveikino visus gausiai susirinkusius švęsti gimnazijos šimtmečio, nepabūgusius nei  slidaus kelio, nei gausaus snygio. Oficialiojoje dalyje gimnaziją jubiliejaus proga sveikino Nepriklausomybės akto signataras Česlovas Juršėnas, Lietuvos Respublikos Seimo nariai Vytautas Juozapaitis, Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis, Izraelio ambasadorius Amir Maimon, Zigmo Žemaičio dukra Irena Žemaitytė-Geniušienė su sūnumi Juliumi Geniušu, Lietuvos operos ir baleto teatro dirigentu, Vilniaus universiteto matematikos ir informatikos fakulteto matematikai Lietuvos Mokslų Akademijos akademikai Feliksas Ivanauskas, Remigijus Leipus, V. Paulauskas, E. Stankus, fakulteto prodekanė A. Skučaitė, Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius bei daugelis kitų šventės dalyvių. Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovės B. Skakauskienė ir M.Čeponienė perskaitė švietimo ministro Algirdo Monkevičiaus sveikinimą. Svečiai ne tik sveikino, bet ir teikė dovanas. Rajono meras padovanojo įspūdingą tortą, kurio per kavos pertraukėlę po pirmosios renginio dalies, paskanauti užteko visiems, Vytautas Juozapaitis padainavo dainą “Šaukiu aš tautą”, kaip pats komentavo: ”Tai dovana, kurios nesupakuosi, nesuvyniosi ir neišsineši…” Česlovas Juršėnas gimnazijos bibliotekai padovanojo knygų ir pažadėjo ateityje jų padovanoti dar daugiau. Seimo nariai Vytautas Rastenis ir Gintautas Kindurys perskaitė Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio sveikinimą ir padovanojo įrėmintą Lietuvos nepriklausomybės akto kopiją. Gėlių, šakočių ir kitokių dovanų nepagailėjo ir kitų rajono švietimo įstaigų vadovai bei atstovai – Didžiasalio “Ryto” gimnazija, Pabradės “Žeimena”, Švenčionėlių progimnazija bei kitos. Svečiai taip pat nebuvo užmiršti, kiekvienas gavo po knygą “Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijai 100”. Padėkota ne tik buvusiems gimnazijos mokytojams, bet ir rėmėjams, padėjusiems surengti įspūdingą šventę, išleisti jubiliejui skirtą knygą. Tarp tokių pagerbtųjų – R. Stankevičius, kuriam dėkota už gimnazijos virtuvės įrangą, jam padovanota ne tik knyga, bet ir mokinių iškeptas pyragas naujojoje virtuvėje.

Buvusių gimnazijos mokytojų vardu kalbėjęs mokytojas Albertas Dinda linkėjo visiems būti saulėgrąžomis, visada gręžtis į saulę, neprarasti vilties, tobulėti ir žvelgti tik į ateitį, eiti tik pirmyn.

Marijos Šaknienės nuotr.

Šventė prasidėjo Lietuvos Respublikos himnu ir išėjusiųjų į Amžinybę pagerbimu tylos minute. Oficialiąją dalį muzika bei dainomis papildė svečių kolektyvai iš Švenčionėlių progimnazijos, Pabradės Žeimenos gimnazijos bei kitų kaimyninių švietimo įstaigų. Antrojoje dalyje po kavos pertraukos koncertavo šeimininkai, Z. Žemaičio gimnazijos gimnazistai bei mokytojai. Jų programą gražiai papildė A. Stulginskio universiteto vyrų ansamblis, mokytojų ansamblis “Aukštaitija”. Skambėjo dainos, solo saksofonu, smagiai sukosi šokėjų poros. Koncertas įtraukė ir sužavėjo visus žiūrovus ir užsitęsė iki vėlaus vakaro, bet neprailgo.Šventei pasibaigus jos dalyviai maloniai bendravo prie kavos puodelio draugiškai aptūpę skoningai papuoštus staliukus trečiojo aukšto koridoriuje. Sumaniai ir prasmingai panaudotos visos gimnazijos erdvės, puikiai pasirengta šventei, visais pasirūpinta, visiems užteko dėmesio ir džiugios tikrai šventiškos nuotaikos.Už tai nuoširdžiausias ačiū gimnazijos direktorei Rimai Razmienei ir visam gimnazijos kolektyvui. Šimtasis gimnazijos gimtadienis tikrai pasisekė!

 

Marija Šaknienė