Spalio 9 dieną Kaune Lietuvos sporto muziejuje vyko Lietuvos Trispalvės iškėlimo  (1988  spalio 9 d.)  virš  Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšto   30-mečio paminėjimas, kuri organizavo Lietuvos sąjūdžio Kauno taryba. Minėjimo dalyviai dalinosi savo prisiminimais apie Lietuvos laisvės kovotojus,  Trispalvės svarbą ir Lietuvos Sąjūdžio veiklą prieš 30 metų. 

Tada ten ją iškėlė Kauno Sąjūdžio įgalioti būsimieji 1990 m. Lietuvos Nepriklausomybės  akto signatarai Kazimieras Uoka (1951 – 2016) ir Algirdas Patackas (1943 – 2015). Bokštas  prieš tai buvo saugomas Sąjūdžio  žaliaraiščių. Prieš iškeliant, vėliava buvo iškilmingai pašventinta, o naktį, baiminantis milicijos ar KGB veiksmų, slapta tų pačių žmonių nuimta, dalyvaujant miesto varpininkui, pakeista kita ir atiduota saugoti kardinolui Vincentui Sladkevičiui (1920-2000) kartu su tai patvirtinančiu Kauno Sąjūdžio iniciatyvinės grupės aktu, pasirašytu Kauno klinikų garaže.

Pastebėtina, kad 2018-10-09 Kauno rotušėje  vyko Lietuvos  Sąjūdžio Kauno tarybos Trispalvės, iškeltos virš Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšto prieš 30 metų, perdavimas Kauno miesto muziejui. 30 metų minėta vėliava  buvo  Lietuvos Nepriklausomybės  akto signataro E. Klumbio namuose.

Raimundas Kaminskas

Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas