Juozo Tumo- Vaižganto muziejuje paminėtas 149- sis šio garsaus kauniečio gimtadienis – tarsi slenkstis į jo jubiliejinius metus. Ateinantys 2019- ji jau  paskelbti Vaižganto metais. Lietuvoje vyks daugybė šiai iškiliai asmenybei skirtų renginių. O šiemet Juozas Tumas – Vaižgantas buvo gražiai paminėtas Birštone, vėliau –  jo tėviškėje Malaišiuose, kur vyko tradicinė vaižgantinių šventė.

Renginys Vaižganto muziejuje Kaune, Aleksoto gatvėje, kur buvo kalbama apie dabartinės publicistikos vertybes bei problemas diskusijoje „Pilietiško žodžio svarba“ prasidėjo priminimu, kad Vaižgantas buvo garsus prieškario laikų publicistas, iškili asmenybė, kurio žodis tuo metu ypatingai veikdavo skaitytoją. Kūrybą Vaižgantas suprato plačia prasme- duoti ką nors nauja dvasiškai – gaivinti ir sužadinti, sukelti sieloje jaudulį, pagyvėjimą. Atšviežinti būtį. Ne tiek svarbu kokiu būdu ar žanru pasireiškiama – žodžiu, granitu, paveikslais. Vaižgantas neniekino nė vienos srities ar žanro- nuo vaizdelio iki romano. O kurioje srityje yra tikrasis jo talentas, ir pats nežinojo. Labai mėgo publicistikos žanrą. Rašytojas Julijonas Dobilas laiške Vaižgantui yra rašęs taip: „Man atrodai daug geresnis ir talentingesnis kaip publicistas, negu kaip kūrėjas“. O pats Vaižgantas mėgdavo sakyti: „Aš esu apsigimęs kalbėtojas. Nežinau, kur pasibaigia mano publicistika ir prasideda beletristika ir antraip“. Iš dabar išleistų 24 jo Raštų tomų 20 tomų skirti būtent publicistikai.

 Pokalbį  inicijavo Lietuvos Rašytojų sąjungos Kauno skyrius (vadovas – poetas ir publicistas Vidmantas Kiaušas), surengdamas ciklą renginių „Įtekstintas Kaunas“ ir taip paminėdamas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Jame dalyvavo kompozitorius, žinomas ir žmonių pamėgtas karilionistas, vienas iš laisvojo meno buveinės „Raudona zona“ įkūrėjų Raimundas Eimontas, rašytojas ir kultūros publicistas Andrius Jakučiūnas. . Pokalbio vedėjas rašytojas Tomas Kavaliauskas kvietė diskusijoje dalyvauti ir išreikšti savo nuomonę renginio dalyvius. Poetas Vladas Vaitkevičius, docentas Gvidas Kazlauskas, aktyviai  įsijungė į diskusiją, keldami aktualias dabartinės publicistikos ir kalbos kultūros, jos puoselėjimo ir  išsaugojimo bei  etikos problemas.

Alfas Pakėnas