Marijos Šaknienės nuotr.

Ilgai spalvų grožiu ir šiluma lepinęs auksinis ruduo pamažu traukiasi, siaučiasi pilka rūko marška, gesina gražiąsias medžių lapų spalvas, verčia ieškotis šiltesnio apavo ir rūbo, bet spalvingi ir malonūs įspūdžiai, patirti šiųmetėje Varėnos grybų šventėje neblėsta. Tradicine tapusi šiųmetė jau 23 kartą vykusi Grybų šventė buvo skirta Lietuvos šimtmečiui ir pavadinta „Geltona, Žalia, Raudona“. Ji vyko rugsėjo 29 dieną, pačiame rudens gražume, deja, nepasižymėjusi grybų gausa. Tą dieną pasirengę rungtis dėl Varėnos rajono mero taurės prisiekę grybautojai jau 7 valandą ryto būriavosi Marcinkonių miške prie Kastinio ežero, kur jau 16-ąjį grybavimo čempionatą paskelbė Varėnos rajono mero pavaduotojas Giedrius Samulevičius. 19 komandų iš įvairių Lietuvos rajonų, pavaišinti žolelių arbata ir dzūkiškais skanėstais, pabiro po mišką. Rinkti leista tik geltonus, žalius ir raudonus grybus – pagal šventės pavadinimą – voveraites, žaliuokes, raudonviršius ir, be jokios abejonės, baravykus. Grybautojus linksmino Margionių kaimo muzikantai. Grybauta nuo 7 iki 10 valandos ryto. Surinkta 43,2 kg grybų. Iš jų – 149 baravykai. Daugiausiai grybų pririnko ir pirmąją vietą laimėjo Lietuvos grybautojų brigada iš Trakų rajono – 19,217 kg, iš kurių buvo 70 baravykų. Antrąją vietą, surinkusi 8,395 kg grybų laimėjo „Raudonviršių“ komanda iš Paluknio, trečiąją su 4,973 kg grybų pelnė „Giminaičių“ komanda iš Vilkaviškio. Pirmosios vietos laimėtojai buvo apdovanoti Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos taure, kurią pagamino juodosios keramikos meistras Petras Pretkelis. Mažesnės jo gamintos taurės atiteko kitiems prizininkams ir šmaikščiausiai „Raudongrybkepurės“ komandai iš Gargždų. Taip pat buvo apdovanoti ir jauniausia grybautoja – dešimtmetė Goda Aleksėjūtė ir vyriausias – šešiasdešimt penkerių metų Kazys Paškauskas. Nepaliktas be apdovanojimo ir didžiausią baravyką – 375 gramų – radęs Mečislavas Grudzinskis.

Visi, nepanorėję rungtis grybavimo čempionate, bet troškę pabūti įspūdingoje šventėje, galėjo atvykti į ją ne vien savo transportu, bet ir šventiniu traukiniu iš Vilniaus pajudėjusiu 8.30 val. į kurį bilietus buvo galima įsigyti už pusę kainos visiems suspėjusiems laiku atvykti į stotį. Iš jos šio traukinio keleiviai buvo palydėti su nuotaikinga liaudiška muzika. Kelionės metu keleiviai buvo vaišinami bandelėmis su grybų įdaru ir dzūkiška grikine babka. Kelionėje linksmino ir muzikantai. Atvykus į Varėną traukinys pasitiktas pučiamųjų orkestro muzika, atvykusieji smagiai pasveikinti ir pakviesti prisijungti prie šventinės teatralizuotos eisenos, kuri kaip tik tuo metu pajudėjo iš geležinkelio stoties per visą miestą. Eisenoje dalyvavo rajono seniūnijos, miesto įstaigos bei organizacijos. Ją užbaigė įspūdingas mašinų bei motociklų paradas. Po to veiksmas persikėlė į didžiąją sceną, įrengtą prie savivaldybės. Dzūkiškai prabilęs meras Algis Kašėta pasveikino šventės dalyvius ir svečius, apdovanojo nugalėtojus ir palinkėjo visiems geros nuotaikos, malonių įspūdžių, garantuodamas tikrai gerą orą, kuris toks ir buvo. Šventinė programa buvo padalinta į tris dalis: „Geltonas saulės spindulys“, „Žalios spalvos blyksnis“ ir „Raudonas vakaras“. Kiekvienoje dalyje koncertavo vis kiti meno kolektyvai. Pirmojoje dalyje – J. Čiurlionytės menų mokyklos choras „Varėnė“, Varėnos kultūros centro mišrus choras „Harmonija“, moterų vokalinis ansamblis „Rūta“, Pasvalio kultūros centro folkloro ansamblis „Rags“, Varėnos rajono Sarapiniškių kultūros centro folkloro ansamblis „Šilaicis“, Matuizų kultūros centro folkloro ansamblis „Verbena“, Varėnos kultūros centro folkloro ansamblis „Žeiria“, Žiūrų kaimo folkloro ansamblis bei kiti kolektyvai. Pasirodė Armėnijos grupė „Sayat Nova“. Apdovanojus grybavimo čempionato dalyvius scenoje pasirodė Varėnos kultūros centro šokių studijos „Fantazija“ atlikėjai.

Marijos Šaknienės nuotr.

„Žalios spalvos blyksnio“ metu ( nuo 14.30 iki 17 val.) koncertavo Varėnos miesto vaikų ir jaunimo meno kolektyvai – Moksleivių kūrybos centro šokių studija „Mikitukas“, Merkinės ir Matuizų jungtinis merginų tautinių šokių kolektyvas, šokių studija „Dosado“, Varėnos kultūros centro vaikų grupė „Bruknelė“ ir kiti. Juos pakeitė Lietuvos kapelos – Miežiškių kultūros centro Trakiškio padalinio kapela „Juostvingė“, Perlojos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela, Nevarėnų kultūros centro kapela „Trukt už vadžių“, kapela „Ratilai“.

Marijos Šaknienės nuotr.

Vyko kiemelių šeimininkių pagerbimas. Seniūnijų kiemeliai buvo įsikūrę Vasario 16-osios gatvėje-alėjoje. Kiekvienas savaip pasipuošęs ir įvairiausių gardumynų prisiruošęs. Žinoma, dominavo grybų patiekalai – sriubos, troškiniai, sumuštiniai su grybais ir panašūs gaminiai. Nestigo ir grikinių, bulvinių. Buvo galima paskanauti ir dzūkiškų bulvinių bandų su spirgučių dažiniu, ir grikinės babkos. Ne tik paskanauti, bet ir lauktuvių namiškiams parvežti. Mugė buvo nusidriekusi beveik visa centrine miesto Vytauto gatve. Ir ne tik – dar ir J. Basanavičiaus bei kitomis šoninėmis gatvelėmis.

Trečiojoje „Raudono vakaro“ dalyje koncertavo Šeduvos kultūros ir amatų centro instrumentinė grupė, atlikėjai Henrikas Mališauskas ir Arūnas Klimas parodė savo programą „Nuo bardų iki roko klasikos“. Pasirodė Varėnos kultūros centro grupės „Grūda“ ir „Varėniai“, jaunimo muzikos grupė „The Groovy Group“ bei daug kitų jaunųjų atlikėjų – Evita Cololo, Justinas Stanevičius, Viktorija Čaplikaitė, Goda Debesiūnaitė bei kiti. Vakaro pabaigoje koncertavo muzikinė grupė „Du Donatai“, o užbaigė šventę fejerverkas ir Sauliaus Prūsaičio ir grupės gyvo garso koncertas.

Marijos Šaknienės nuotr.

Kas norėjo, galėjo visą dieną praleisti priešais sceną, kurioje veiksmas vyko be paliovos nuo pat ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro, o kas pageidavo – apsipirkinėjo mugėje, kur buvo galima rasti visko – medaus bei kitų bičių produktų, grybų šviežių, ką tik iš miško ir konservuotų – džiovintų, marinuotų ir ką tik pagamintų, dar karštų – sriubos, troškinio ar kitu pavidalu. Nestigo šventės dalyvių ir svečių, išsirikiavusių eilutėje prie marcinkoniškių „Musmirynės“ užeigos garuojančio grybienės katilo su stiklainiu ar termosu, planavo parvežti gardėsio namiškiams. Viliojo sūrių gausa, kaimiški mėsos gaminiai ir daugelis kitų produktų. Kas buvo labai išalkęs galėjo čia pat nusipirkti grybienės, grybų troškinio ar gardžių, ką tik iškeptų bulvinių blynų. Jei kišenių pinigai neplėšė buvo galima paaukoti labdaros tikslais vieną kitą pinigėlį ir gardžiuotis tais pačiais blynais, grybiene ar keptais obuoliais, užsigeriant gardžia kaimiška gira. Visiems visko pakako, visų veidus puošė šypsena nuo mažo iki didelio. Šventė tikrai nusisekė. Tai tvirtino ir močiutė, grįžtanti grybų traukiniu į Vilnių, apsikabinus vaismedžio sodinuką, ir jauna moteris su mažomis dukrelėmis ir pilnu krepšiu lauktuvių, ir solidaus amžiaus džentelmenai, negalėdami atsidžiaugti, kaip puikiai praleido dieną Varėnoje, nors ir nesuspėjo ryte į šventinį traukinį.

Marijos Šaknienės nuotr.

Šventėje, kaip ir kasmet, dalyvavo gausybė svečių – Lietuvos seimo narių, ambasadų darbuotojų bei pačių ambasadorių, rinkimuose į Lietuvos prezidentus kandidatuojantis Gitanas Nausėda su žmona Diana.

Baltarusijos Lydos lietuvių bendruomenės „Rūta“ nariai jau nebe pirmus metus atvyksta į Varėnos grybų šventę. Ji juos taip sužavėjo, kad žada lankytis ir ateityje, kaip pasakojo bendruomenės vadovė Marina Stakutytė-Mitiukevič. Tad iki kitų metų ir šventinių neužmirštamų susitikimų.

Marija Šaknienė