R.Arutuniano nuotr.

Armėnijos Respublikos ambasada Lietuvoje ir Lietuvos armėnų sąjunga kartu su Užupio Respublikos vyriausybe liepos 5 d. organizavo lentos su Užupio Respublikos konstitucijos tekstu armėnų kalba atidarymo ceremoniją. Ši data pasirinktina neatsitiktinai, būtent liepos 5 d. Armėnija pažymi Konstitucijos dieną.

Užupio konstitucija armėnų kalba – tai jau 31-oji kalba, į kurią išverstas šis Užupio Respublikos dokumentas.

Renginyje dalyvavo ir kalbėjo Užupio Respublikos prezidentas Romas Lileikis, premjeras Sakalas Gorodeckis, Armėnijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Tigran Mkrtchyan. Ambasadorius papasakojo apie turtingą armėnų konstitucinių įstatymų istoriją. Jis pabrėžė, kad pirmoji armėnų konstitucija, kuri rašytine forma pasiekė mūsų dienas, buvo priimta V amžiaus pabaigoje ir joje buvo 21 straipsnis.

Užupio Respublikos konstituciją armėnų kalba perskaitė jos vertėjas į armėnų kalbą, Armėnijos ir Lietuvos rašytojų sąjungų narys Vahagn Grigorian.

Užupio Respublikos premjeras S. Gorodeckis dovanojo Armėnijos Respublikos ambasadoriui Lietuvoje ir Lietuvos armėnų bendruomenei suvenyrinius lentos su Užupio Respublikos konstitucija armėnų kalba maketus.

Buvo akcentuota, kad lenta su Užupio Respublikos konstitucija armėnų kalba sudomins įvairiose pasaulio valstybėse gyvenančius armėnus (o jų priskaičiuojama per 10 milijonų) ir taip augs turistų skaičius Vilniuje ir. aišku, Užupio Respublikoje.

Renginio dalyviams koncertavo Kauno armėnų dainų ir šokių ansamblis „HAYRENIK”, vadovė Ema Bojadžan.

Lentos su Užpio Respublikos konstitucijos tekstu armėnų kalba atidarymo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson ir Estijos kultūros ministras Indrekas Saaras.

Informaciją parengė Ruslan Arutiunian