Lietuvos žurnalistų draugija, kaip ir dauguma Lietuvos viešosios informacijos rengėjų organizacijų, kreipėsi į Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, prašydama vetuoti neseniai Seimo priimtas Civilinio kodekso pataisas.

Kreipimosi tekstas:

Su nerimu stebime bandymus siaurinti žodžio, saviraiškos laisvės, kritiško požiūrio į visuomenėje vykstančius reiškinius, ribas. Esame įsitikinę, kad iki šiol galiojusios įstatymo nuostatos atitiko šiuolaikinę šiuolaikinės žodžio laisvės ir atsakomybės už ją sampratą bei užtikrino galimybę ginti pažeistą garbę ir orumą. Manome, kad naujai priimtos Civilinio Kodekso 2.24 straipsnio nuostatos kelia realią grėsmę žurnalistų ir viešosios informacijos rengėjų teisei rinkti ir skleisti informaciją visuomenei, gali apriboti galimybę laisvai kritikuoti viešuosius asmenis ir/ar jų veiklą.

Atkreipiame dėmesį, kad svarstant ir priimant šias pataisas nebuvo išlaikytas visuomenės solidarumo ir darnos principas, nes nebuvo išklausyta pačių žurnalistų ir/ar jas vienijančių organizacijų nuomonė.

Demokratinė valstybė privalo užtikrinti visuomenės teisę į teisingą informaciją. Esame tikri, kad absoliuti dauguma žurnalistų atsakingai vertina savo profesinę misiją – rinkti ir skleisti informaciją bei atsakyti už jos teisingumą, todėl šias Civilinio Kodekso pataisas laikome perteklinėmis, kurios ne tik nepagerins viešosios informacijos kokybės, bet netgi priešingai – skatins žurnalistus bei leidėjus cenzūruoti publikacijas, siekiant išvengti teisminių procesų, taip apribojant visuomenės teisę būti informuotai.

Prašome Jūsų Ekscelencijos vetuoti Seimo priimtas Civilinio Kodekso 2.24 straipsnio pataisas.

Lietuvos žurnalistų draugijos vardu –

 Centro valdybos pirmininkė Gražina Viktorija Petrošienė