Visuomenės informavimo etikos asociacija laukia suinteresuotųjų asmenų siūlymų Visuomenės informavimo etikos kodekso naujai redakcijai. Darbo grupė, kuriai vadovauja VDU profesorė Audronė Nugaraitė, jau surinko pirmąsias Asociacijos narių pastabas ir siūlymu ir tikisi, kad žurnalistų bendruomenė, viešosios informacijos rengėjai bei skleidėjai aktyviai dalyvaus tobulinant dokumentą, kuris, vadovaujantis Visuomenės informavimo įstatymu, turi pakeisti šiuo metu galiojantį Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą.
Visuomenės informavimo įstatyme iš esmės pakeitus atsakingos už žurnalistikos etikos standartus institucijos reglamentavimą, būtina naujai pažvelgti ir į etikos kodeksą, kurio normos privalomos visiems viešosios informacijos rengėjams ir skleidėjams. „2005 metais žurnalistų ir leidėjų organizacijų bendru sutarimu patvirtintas etikos kodeksas buvo profesionaliai parengtas ir „dirbo“ net dešimt metų. Tačiau laikas nestovi vietoje, kintanti žurnalistikos aplinka ir auditorijos poreikiai, naujų technologijų skvarba verčia peržiūrėti kodekso nuostatas. Todėl įstatymo įpareigojimas yra geras postūmis atnaujinti ir pritaikyti šį svarbų dokumentą nūdienos žurnalistikos reikalavimams“ – teigia dr. A. Nugaraitė.
Pagal Visuomenės informavimo įstatymą Kodeksą tvirtina, keičia ar pildo viešosios informacijos rengėjų ar skleidėjų organizacijų ir Visuomenės informavimo etikos asociacijos narių atstovų susirinkimas. Atstovų susirinkime turi teisę dalyvauti ir visi kiti asmenys, tačiau balsavimo teisę atstovų susirinkime turi tik viešosios informacijos rengėjų ar skleidėjų organizacijų, veikiančių visuomenės informavimo srityje ne mažiau kaip 3 metus, ir Visuomenės informavimo etikos asociacijos narių atstovai.
Darbo grupė kviečia aktyviai reikšti savo nuomonę. Savo pastabas ir pasiūlymus siųsti adresu: kodeksas@etikoskomisija.lt iki 2015 metų spalio 31 dienos.
Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą galima pasižiūrėti čia.

lzdraugija.lt