Praėjusį savaitgalį Vilniaus Tautinių bendrijų namuose į ataskaitinį rinkimų suvažiavimą susirinkę Lietuvos žurnalistų draugijos (LŽD) delegatai posėdžiavo pavydėtinai darniai, konstruktyviai, laikėsi nustatytos pasisakymų, replikų trukmės, demokratiškai išsirinko organizacijos valdymo struktūras, numatė ateities veiklos gaires ir dar turėjo gražaus laiko šiltai pabendrauti su seniai matytais kolegomis, pasižiūrėti specialią LŽD narių naujausių leidinių parodą.

Suvažiavimo dalyvius pasveikino socialiniai LŽD partneriai ir seni draugai – Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Svajūnas Andriulis ir vicepirmininkė Nijolė Turčinavičienė.

LŽD centro valdyba

LŽD centro valdyba

LŽD Centro valdybos pirmininkė Gražina Viktorija Petrošienė apžvelgė trejus draugijos veiklos metus nuo paskutiniojo suvažiavimo. Pasak pirmininkės, tai kolektyvinė, visos valdybos darbo ataskaita. LŽD vadovė linkėjo kolegoms neeikvoti jėgų banalioms, skandalingoms straipsnių, TV reportažų temoms, pagalvoti apie sudėtingą, įtemptą padėtį Europoje, visai šalia Lietuvos sienų. G. V. Petrošienė apgailestavo, kad LŽD nepakankamai gynė idėją ir į naująją Visuomenės informavimo etikos komisiją įtraukti Lietuvos vyskupų konferencijos atstovus. Pasak G.V. Petrošienės, gerai, kad LŽD delegavo savo pasiuntinius į daugelį kūrybinių, profesinių asociacijų, susivienijimų, tarybų, komisijų, deja, išskyrus labai svarbų Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą. G. V. Petrošienė paminėjo ne vieną draugijos kuriamą ar jau įgyvendinamą`projektą.

LŽD Vilniaus skyriaus pirmininkas D.Valančiauskas

LŽD Vilniaus skyriaus pirmininkas D.Valančiauskas

LŽD Vilniaus skyriaus pirmininkas Donatas Valančiauskas trumpai, trimis sakiniais apžvelgė vilniečių, o Kauno skyriaus vadovė Skirmantė Javaitytė išsamiai ir dalykiškai analizavo kauniečių LŽD narių veiklą tarp draugijos suvažiavimų.

LŽD Kauno skyriaus pirmininkė S.Javaitytė

LŽD Kauno skyriaus pirmininkė S.Javaitytė

Draugijos nariai ir svečiai išsakė daug vertingų nuomonių apie tolesnę LŽD veiklą, kalbėjo, kokią įsivaizduoja LŽD ateities viziją. Krikščioniškos LDF pirmininkas S. Andriulis prašė žurnalistų padėti, kad darbininkų profesinėse sąjungose neviešpatautų socialdemokratai, kvietė daugiau rašyti apie dabar Trišalės valdžios, darbdavių ir darbuotojų tarybos svarstomą naują darbo ginčų modelį.
Suvažiavimo delegatai samprotavo, kaip pagyvinti, padaryti įdomesnę, visuomeniškesnę draugijos internetinę svetainę ir neleisti jai „mirti“, kaip kartais būna vasarą, kai daugelis LŽD narių atostogauja. Pasidalyta nuomonėmis, kokiais būdais galima pasikviesti į draugiją naujų narių, atsispirti kitos žurnalistų organizacijos bandymams išstumti LŽD iš viešosios erdvės. Kai kurie LŽD nariai kvietė prisiminti, dėl kokios priežasties 1991 m. prireikė atkurti tarpukariu veikusią draugiją.

Suvažiavimas sudarė draugijos įstatų atnaujinimo darbo grupę ir iš 12 kandidatų išrinko naują devynių narių Centro valdybą ( Arnoldas Aleksandravičius, Skirmantė Javaitytė, Aurelijus Noruševičius, Gražina V. Petrošienė, Liudvika Pociūnienė, Juozas Pugačiauskas, Vaiva Štrimaitienė, Donatas Valančiauskas ir Vaiva Žukienė),  patvirtino LŽD Etikos komisiją (K.Račkauskas, G.Daukšaitė, M.Kontrimaitė) bei Vertinimo komisiją premijai gauti (L.Pociūnienė, K.Lukėnas, V.Karakorskis).

Vėliau posėdžiavusi valdyba pirmininke perrinko G.V. Petrošienę, jos pavaduotojais patvirtino A. Noruševičių ir V. Žukienę.

LŽD garbės nariai

LŽD garbės nariai

Maloniausia suvažiavimo akimirka – gėlės, sveikinimai ir padėkos LŽD veteranams, kuriems buvo suteikti garbės narių vardai: Gražinai Daukšaitei, Marytei Kontrimaitei Zenonui Mikalauskui, Kaziui Račkauskui, Antanui Seikaliui, Edmundui Simanaičiui, Albinui Vaičiūnui.
LŽD informacija