Profesorius A. Kiveris pasakoja Šalčininkų istoriją

Profesorius A. Kiveris pasakoja Šalčininkų istoriją

Marija ŠAKNIENĖ

Metams ritantis į pabaigą į ją eina ir kelerius metus vykdyta Švietimo draugijos „Rytas“ tęstinė programa „Tėvynės pažinimo pamokos Rytų Lietuvos mokyklose“.Kelerius metus tęstos programos metu apvažiuota 18 Pietryčių Lietuvos mokyklų, kuriose bendrauta su mokiniais bei mokytojais, pasakota pasitelkiant informacines technologijas tų vietų istorija, koncertuota, rengtos fotomenininko Vytauto Ylevičiaus darbų parodos. Kelionėse, kaip jau buvo rašyta, dalyvavo „Ryto“ draugijos pirmininkas Algimantas Masaitis, LEU profesorius fizikas Antanas Kiveris, M. Riomerio universiteto profesorė Rita Bieliauskienė, politinis kalinys Stasys Stungurys, birbynininkas Antanas Jonušas, doc. dr. Egidijus Mažintas, III, IV, ir V vyriausybių narys miškininkas ir tautiškos muzikos atlikėjas Rimantas Klimas, fotomenininkas Vytautas Ylevičius, verslininkas Mindaugas Vyskupaitis ir šių eilučių autorė poetė, žurnalistė Marija Šaknienė.

A. Kiverio ir E. Mažinto duetas

A. Kiverio ir E. Mažinto duetas

Priešpaskutinė kelionė surengta šių metų lapkričio 28 dieną į Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnaziją, kurioje dalyvavo Švietimo draugijos „Rytas“ pirmininkas Algimantas Masaitis, LEU profesorius Antanas Kiveris, doc. režisierius Egidijus Mažintas, fotomenininkas Vytautas Ylevičius, verslininkas Mindaugas Vyskupaitis ir žurnalistai Marija ir Bernardas Šakniai. Gimnazijoje jau kurį laiką veikė Vytauto Ylevičiaus fotografijų paroda „Tėvynės spalvos“. Joje –vaizdai iš gražiausių Lietuvos vietų, akimirkos iš svarbių Lietuvai įvykių, žmonių, visuomenės veikėjų portretai.

Svečiai

Svečiai

Renginį po gimnazijos direktoriaus Vidmanto Žiliaus svečių pristatymo apie Šalčininkų praeitį, šio krašto istoriją, pasitelkęs kompiuterinę techniką, iliustruodamas istorinėmis nuotraukomis papasakojo profesorius Antanas Kiveris.Sumaniai įtraukdamas į vyksmą susirikusiusius, pateikdamas įdomias užduotis ir jas atlikusius gimnazistus apdovanodamas, svečias sulaukė gausių aplodismentų. Vėliau jis duetu su Egidijumi Mažintu, šiam pritariant gitara, sudainavo kelias smagias lietuviškas dainas. Po jų Vytautas Ylevičius papasakojo apie savo keliones po Lietuvą su fotoaparatu, fiksuojant įdomiausius Tėvynės peizažus, istorinius įvykius bei žmones. Didžioji dauguma jo geriausių nuotraukų sudėta į albumus. Vieno jų – „Tėvynė dainų ir artojų“ kelis egzempliorius jis ir padovanojo gimnazijai.
Renginį apibendrino ir padėkojo už svetingumą „Ryto“ draugijos pirmininkas Algimantas Masaitis. Atsisveikinta žadant susitikti tokiame pat renginyje, vyksiančiame Marijampolyje, kur įsikūręs ir Švietimo raidos muziejus.Tačiau tai bus jau kitąmet.

Autorės nuotr.

lzdraugija.lt