Skirmante-2

Vizitinė kortelė
Gimė 1987 m. birželio 22 d. Šakiuose.
2010 m. Vytauto Didžiojo universitete baigė lietuvių filologijos bakalauro studijas, o 2013-aisiais – žurnalistikos ir medijų analizės magistro studijas. Studijų metu daugiausiai gilinosi į komunikaciją, kūrybinį rašymą bei interneto naujienų portalus.
2012–2014 m. dalyvavo profesiniuose seminaruose „Veikiantis etikos kodeksas šiandienos redakcijose“, vadovė Diane Kemp, „BBC“ (org. „Transparency International“ Lietuvos skyrius); „Žmogaus teisės žiniasklaidoje: etiniai ir teisiniai visuomenės grupių vaizdavimo aspektai“ (org. „Media for change“); projekto „NVO tinklas romų bendruomenei įgalinti“ mokymai žurnalistams. Sprendimo autonomija: ekonomika+lyčių lygybė+viešoji nuomonė“ (org. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba); Žurnalistų ugdymo programa: socialiai pažeidžiamų grupių vaizdavimas žiniasklaidoje.

Skirmante, kodėl nusprendėte tapti LŽD nare? Ar dar nepasigailėjot šio žingsnio?
Į Žurnalistų draugiją atėjau 2012 m. pradžioje, vadovaudamasi reikalavimu, kad kiekvienas profesionalas turi priklausyti savo profesinei organizacijai, kurios dėka galėtų nuolat tobulėti ir padėti kitiems kolegoms tobulėti. Čia atsidūriau taip pat siekdama įgyti kuo daugiau profesinių žinių bei skatinama noro bendrauti su šios srities asais ir norėdama iš jų patirties pasisemti kuo daugiau žinių. Kaip ir visų garbingų žurnalistų, svarbiausias mano siekis – keisti pasaulį į šviesesnį ir visavertiškesnį.
Kol kas džiaugiuosi sprendimu įstoti į LŽD, jis paskatino dar akyliau vadovautis profesine etika, ugdyti kritinį mąstymą, dirbti sąžiningai, dėl žmogaus.
Kur dirbote ir dirbate?
Mano pagrindinė interesų sritis – socialinė žiniasklaida bei kultūra. Porą metų (2011–2013 m.) rašiau į portalą www.kaunoaleja.lt. Šiuo metu rašau leidiniui „XXI amžius“.
Pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijai „Baltai Juoda“ kuriu pranešimus žiniasklaidai.
Papildysiu, kad S. Javaitytės straipsnių galima rasti įvairiuose portaluose: kaunoaleja.lt; klaipeda.diena.lt; dramosteatras.lt; kaunas.kasvyksta.lt; www.bernardinai.lt, kaunozinios.lt, delfi.lt , 15min.lt, alfa.lt ir kitur.
Taip. Nuolat ieškau redakcijų, kur dar galėčiau išbandyti savo gebėjimus rašyti.
Tekstuose stengiuosi vadovautis Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksu, LR Konstitucija, stengiuosi būti tolerantiška, atvira, įvairiapusiška, lygiateise visiems. Stereotipų, klišių ir stigmų prištampuoti klodai Lietuvos žiniasklaidoje parodo, kad kaip atsvara čia reikalingas aktyviai visuomenės labui veikiantis, didelis profesionalių žurnalistų būrys. Būtent toks, kokį sudaro Lietuvos žurnalistų draugijos branduolys.
Nors turiu dar gan neišraiškingą, vos kelerių metų darbo žiniasklaidos srityje patirtį, tačiau mano ambicijos didelės: savo karjeroje aukštuma laikyčiau tapimą aktyvia žmogaus teisių gynėja savo kokybiškais žurnalistiniais tyrimais ir straipsniais. Didžiausias įvertinimas man – Žmonių širdžių apdovanojimas. Tai viso gyvenimo darbas. Jaučiu atsidavimą profesijai, kuri ne tik informuoja, bet ir akivaizdžiai keičia pasaulį.
Regis, nevengiate ir neatlygintinos visuomeninės veiklos.
Visuomet palaikau pozityvias neatlygintinas iniciatyvas. Nuo 2013-ųjų savanoriauju pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijoje „Baltai Juoda“, esu atsakinga už savanorišką veiklą Kauno vaikų socializacijos centre „Saulutė“. Pastaruoju metu teko patalkinti dar kelioms Lietuvos savanorių organizacijoms. Neatmetu galimybės išbandyti savanorišką veiklą užsienyje.
Iš patirties žinau, kad jaunam žmogui nesunku visur suspėti ir dar pasidžiaugti laisvalaikiu. Ką tada veikiate?
Laisvalaikio neįsivaizduoju be kokybiško kino: stengiuosi nepraleisti žmogaus teisių kino festivalio „Nepatogus kinas“, įvairių trumpametražių filmų festivalių; domiuosi istorinėmis juostomis bei dokumentika. Giliai įsiminė Vytauto V. Landsbergio „Trispalvis“, R. Polanskio „Pianistas“, A. Lelkaičio „Vilniaus getas 2009“.
Mėgstu šokti salsą, padainuoti, paskambinti pianinu, bendrauti su skirtingais žmonėmis, būti gamtoje, skaityti psichologinę literatūrą; ypač vertinu laiką, praleistą teatre, kultūriniuose renginiuose. Nuolat kažko mokausi. Domiuosi viskuo!
Imkit ir išdėstykit, ką manot apie dabartinę LŽD ir ką siūlytumėt keisti ar įvesti.
Lietuvos žurnalistų draugija – aukšto lygio profesinė organizacija. Profesionaliam žurnalistui jos reikalingumas neabejotinas. Kad ši Draugija taptų dar reikšmingesnė lietuviškos žiniasklaidos dalis ir galėtų ją dar labiau teigiamai veikti, manau, būtų galima daugiau dėmesio skirti ugdymo veikloms. Prioritetinė mano sritis būtų mokymai žurnalistams, mokslinės konferencijos su universitetų elitu ir mokymai plačiajai visuomenei atskleidžiant, kaip ja manipuliuojama, kaip veikia propagandos aparatai bei pan.
Taip pat galimos situacijų analizės žurnalistų dirbtuvėse, jų aptarimas; teisininkų konsultacijos ir pagalba prireikus apginti.
Pravartu aktyviau bendradarbiauti su visuomeninėmis organizacijomis (pvz., Nacionalinis socialinės integracijos institutu ir kt.) bei užsienio žurnalistų organizacijomis.
Norėtųsi LŽD matyti daugiau jaunimo, tačiau jam reikia pateikti išraiškingą motyvaciją, kurios „vinis“ būtų galimybės intelektualiai augti, tobulėti, gauti pavyzdžius iš garbingos žiniasklaidos atstovų ir drauge sudaryti sąlygas jaustis prestižinės organizacijos nariu bei dalyviu.
Manyčiau, reiktų ir patalpų, kur galėtų rinktis profesionaliai apmokyti jaunieji garbingos, intelektualios, skatinančios įvairovę, besiremiančios žmogaus teisėmis žiniasklaidos riteriai ir damos, kur galėtų nuolat vykti veiksmas, mokymai ir kur kiekvienas LŽD narys turėtų galimybes reikštis.
Ar nebaugina tokius dar jaunus Pačios pečius užgriuvusi LŽD Kauno skyriaus pirmininkės našta?
Turiu pripažinti, kad daug ko dar teks išmokti, tačiau mokymąsi laikau savo gyvenimo „varikliu“ ir dėkoju visiems, kurie suteikia galimybę paragauti karčių mokslo šaknų. Tikiu, kad man aktyviai padės kolegos ir visi susitelkę toliau kelsime lietuviškos žurnalistikos lygį. Kartu keiskime pasaulį – mums šią unikalią progą suteikia plačios profesinės galimybės!
Dėkui, Skirmante, už nuoširdžius atsakymus. Eiva darbuotis ir telydi mus sėkmė.
Pokalbį parengė Regina PUPALAIGYTĖ
Vaivos ŠTRIMAITIENĖS nuotrauka

lzdraugija.lt