palanga

Marija Šaknienė

Rugsėjo 12 – 14 dienomis Palangoje, Vilniaus universiteto konferencijų, seminarų ir poilsio centre „Romuva“ įvyko jau dvidešimtoji, jubiliejinė Lietuvos moterų lygos konferencija tema „Moterys ir politika“.. Pagrindinį pranešimą pradedant konferenciją padarė Lietuvos moterų lygos vadovė profesorė Ona Voverienė. Savo pranešime ji apžvelgė ne tik nueitąjį Moterų lygos kelią nuo pat įsikūrimo 1992 m. spalio 29 dieną, bet ir nuveiktus darbus, ateities planus. O nuveikta per praėjusį laikotarpį tikrai daug. Bendrauta ir bendradarbiauta su užsienio šalių analogiškomis moterų organizacijomis – iš Švedijos, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos bei kitomis.Konferencijų ciklas „Moterys ir politika“ prasidėjo 1998 metais taip pat Palangoje konferencija, kurioje dalyvavo ir viešnia iš Šveicarijos Sylvija Rubattel. Konferencija tąsyk vyko tema „Moterys politikoje, moterys politikės ir moterų politika“.
Šioje, dvidešimtojoje konferencijoje pasidžiaugta, kad renginys vyksta Lietuvos prezidente antrai kadencijai išrinkus Dalią Grybauskaitę. Prie to nemažai prisidėjus ir LML. Kažkada, prieš pirmus rinkimus jai pakvietus tuometę eurokomisarę grįžti iš Briuselio į Lietuvą ir kelti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose, pažadėjus jai LML paramą rinkimuose.

palanga1
Konferencijoje svečių teise dalyvavo ir sveikinimo žodį tarė Lietuvos seimo narys Vytautas Juozapaitis su žmona Egle, seimo narių Vaidevutės Margevičienės ir Rimos Baškienės sveikinimus perskaitė seimo narės padėjėja Audronė Kaminskienė. Renginyje dalyvavo ir Baltarusijos pensininkų sąjungos pirmininkė Tatjana Zelko, kuri papasakojo apie situaciją savo šalyje bei Ukrainoje.

palanga2
Užbaigus konferencijų ciklą apie moteris ir politika imamasi temos „Moterys ir kultūra“. Šia tema – „Kultūros vadyba šiandieninėje Lietuvoje‘ pranešimą padarė V U Kauno humanitarinio fakulteto kultūros vadybos katedros vedėjas doc. dr. Donatas Pilinkus.Apie LML Kauno skyriaus veiklą pranešimą perskaitė skyriaus pirmininkė doc. Meilutė Asanavičienė. Panevėžio skyriaus veiklą pristatė jo pirmininkė Liudvika Knizikevičienė. „Gabrielės Petkevičaitės-Bitės laikysena istorinių ir politinių iššūkių akivaizdoje“ konferencijai pateikė Panevėžio kraštotyros muziejaus etnologė, asociacijos „Bitės namai“ sekretorė Vitalija Vasiliauskaitė. Įdomų pasakojimą- pranešimą tema „Lietuvos moterys – matematikės, mokytojos ir mokslininkės“ perskaitė Prezidento Jono Žemaičio – Vytauto Karo akademijos prof. Algirdas Ažubalis. Apie savasties paieškas šiuolaikinėje lietuvių poezijoje referavo Klaipėdos universiteto doc. dr. rašytoja Jūratė Sučylaitė, poezijos vaikams savitumą a. a. Birutės Lengvenienės kūryboje analizavo Elena Dekaminavičienė iš Kazlų Rūdos.
Į konferencijos pabaigą atskubėjo ir Lietuvos seimo narys Rytas Kupčinskas iš pasitarimo, vykusio Taline.
Konferencija baigėsi numačius ir ateityje tęsti prasmingą ir vaisingą LML veiklą.

Autor4s nuotraukos

lzdraugija.lt