Mažieji Davidas, Gabriela ir Marta puikiai leidžia laiką mokyklos darželyje ir jau moka lietuviškai

Mažieji Davidas, Gabriela ir Marta puikiai leidžia laiką mokyklos darželyje ir jau moka lietuviškai

Marija ŠAKNIENĖ

Šimtmetį atšventusios Švietimo draugijos „Rytas“ tęstinis projektas – Tėvynės pažinimo pamoka – tai reguliariai vykusios kelionės po Rytų Lietuvos lietuviškąsias (ir ne tik) mokyklas, gimnazijas.Po mokyklas keliauja „Ryto“ draugijos pirmininko ilgamečio pedagogo, buvusio Marijampolio vidurinės mokyklos direktoriaus Algimanto Masaičio vadovaujama grupė. Tai Lietuvos edukologijos universiteto profesorius, buvęs prorektorius mokslo reikalams Antanas Kiveris, Mykolo Riomerio universiteto docentė Rita Bieliauskienė, fotomenininkas, kelių fotoalbumų autorius Vytautas Ylevičius, buvęs politkalinys Stasys Stungurys, šio teksto autorė Marija Šaknienė, miškininkas, buvęs miškų ūkio ministras ir „Nalšios“ ansamblio dalyvis Rimantas Klimas bei kiti. Į pasirinktą mokyklą keliaujam iš anksto su ja susitarus, suderinus susitikimo laiką. Į ją paprastai prieš tai nugabenama Vytauto Ylevičiaus nuotraukų paroda, kuriose užfiksuota ne tik gražiausios Lietuvos vietos, bet ir jos žmonės, istoriniai įvykiai.
Mokykla paprastai svečių laukia parengusi savo programėlę, kurią parodo susitikimo pradžioje, o vėliau ją tęsia atvykėliai. Apie vieną tokį susitikimą, įvykusį Turgeliuose, šįsyk ir pasakojame.

Lietuvos švietimo draugijos „Rytas“, šiemet šventusios šimtmetį, viena jau tradicija tapusios Tėvynės pažinimo pamokos Vilnijos mokyklose buvo į Turgelius, Šalčininkų rajono lietuvišką vidurinę mokyklą, neseniai šventusią gražų dvidešimtmečio jubiliejų. Ši mokykla įkurta buvusio švietimo ministro akademiko Zigmo Zinkevičiaus dėka, galima sakyti tuščioje vietoje – su 8 pirmaisiais mokiniais jaunų entuziastingų mokytojų, o ypač direktorės Aušros Voverienės dėka, atlaikė išbandymą laiku ir lenkų valdomos vietos savivaldybės negeranoriškumu ir šiandien, turėdama 183 mokinius rengiasi tapti gimnazija.Mokykla turi ikimokyklinukų grupę ir vaikų darželį, į kurį atėję mažieji retas kuris moka vieną kitą lietuvišką žodį, o mokyklą baigia puikiai kalbėdami lietuviškai. Tai vis mokyklos vadovės, pedagogų kolektyvo, kurių čia 24, pastangų ir atkaklumo dėka. Mokytojų kasdienybė – kova už kiekvieną mokinį, nuolatinės jų paieškos mokytojoms, pačiai direktorei aplankant kiekvieną kaimą, trobą, šio krašto gyventoją kviečiant mažuosius rinktis būtent šią – lietuvišką mokyklą, įrodinėjant jos pranašumą prieš vietinę lenkišką Bžostovskio vidurinę.Direktorės žodžiais – pėsčiomis išvaikščioti tolimiausi šių apylinkių kaimai, aplankyta kiekviena šeima dar tik laukianti šeimos pagausėjimo, pakalbinti tėveliai siūlant jiems rinktis būsimai atžalai ugdyti lietuviškąją mokyklą nuo pat darželio.Tik ypatingo mokytojų atsidavimo savo darbui bei pasišventimo jam dėka mokykla auga ir tvirtėja, nepaisant jokių vietos valdžios daromų kliūčių jos veiklai.Geranoriškumu ir gražiais teigiamais pavyzdžiais grindžiamas bendradarbiavimas su mokinių tėvais, vietos valdžia bei kaimynystėje įsikūrusia lenkiškąja mokykla, surenkančia mažiau mokinių negu lietuviškoji ir neretai papilančia nepelnyto purvo lietuviškosios adresu.Koks tai sektinas pavyzdys Gudijoje veikiančioms lietuviškosioms mokykloms!

Atvykusius svečius mokykla pasitiko šiltai, gražiai pasirengusi susitikimui. Joje jau kuris laikas veikia fotomenininko Vytauto Ylevičiaus paroda „Tėvynės spalvos“. Kaip šios įspūdingos nuotraukos gimė pats jų autorius ir papasakojo gausiai susirinkusiems mokiniams bei mokytojams. Sveikinimo žodį tarusi ir pristačiusi atvykėlius mokyklos direktorė Aušra Voverienė pakvietė moksleivius šokiu pasveikinti svečius, kurie tą ir padarė. Po moksleivių pasirodymo prie mikrofono stojo LEU profesorius Antanas Kiveris, pateikęs gausybę istorinių žinių apie Turgelius, jų vietą bendrame Lietuvos istorijos kontekste. Paskaita iliustruota istoriniais faktais bei nuotraukomis ekrane. Savo įspūdingą pasakojimą profesorius papildė puikia lietuviška daina J. Marcinkevičiaus tekstu. Puikiam profesoriaus dainavimui abejingų neliko. Baigęs dainuoti A. Kiveris pakvietė abiturientus rinktis studijas LEU, papasakojęs apie šios aukštosios mokyklos siūlomas studijų programas bei patį aukštosios mokyklos gyvenimą, įteikė suvenyrų su LEU atributika.
A. Kiverį pakeitė M. Riomerio universiteto profesorė Rita Aleknaitė – Bieliauskienė, raiškiai padeklamavusi Maironio „Nuo Šatrijos kalno“ bei paraginusi mokinius keliauti po Lietuvą ir ją geriau pažinti. Ji taip pat pakvietė mokyklos abiturietus rinktis studijas M. Riomerio universitete.
Prisiminimais iš politkalinio gyvenimo pasidalijo Stasys Stungurys, padainavęs ir keletą už širdies griebiančių lietuviškų dainų, padėjusių jam išgyventi kalinio gyvenimo sunkumus.
Eilėraščiais apie Tėvynę Lietuvą susitikimą pratęsė ir šių eilučių autorė, o pamoką atsisveikinimo žodžiu užbaigė „Ryto“ draugijos pirmininkas Algimantas Masaitis.Atsisveikinta linkint mokiniams sėkmingai užbaigti mokslo metus, o pačiai mokyklai ir toliau augti bei stiprėti ir įgyvendinti svajonę – tapti gimnazija. Išsiskirta iki rudens, kitų kelionių ir Tėvynės pažinimo pamokų jau kitose Vilnijos mokyklose.

lzdraugija.lt