Lietuvos valdžiai  kuo greitesnė mūsų šalies narystė euro zonoje  iš  finansinio ar ekonominio  klausimo pamažu virto  liguistu sportiniu azartu.  Nors  Vyriausybė pažadėjo ramiai, kantriai ir dalykiškai išaiškinti visuomenei bendrosios ES valiutos naudą ir privalumus, matome tik metodiškas pastangas litus ir centus iš apyvartos šalinti, sukarpyti ir išlydyti  nuo 2015 m. sausio 1-osios ir nė diena vėliau, visiškai  nekreipiant dėmesio, kad net 56 proc. lietuvių, kuriuos kalbino visuomenės nuomonės ir rinkos lūkesčių tyrėjai,   skundžiasi miglotai įsivaizduojantys euro  „įvalstybinimo”  pasekmes. Net „savieji“, Tvarkos ir teisingumo partijai atstovaujantys  valdančiosios koalicijos nariai, pasibaigus partiniam sąskrydžiui prie Lūksto ežero pasakę, kad Lietuvos žmonės per privalomąjį referendumą turi tarti galutinį žodį dėl euro, išvydo savo  galingųjų  partnerių socialdemokratų  žemyn nuleistus rankų nykščius: tokiu judesiu  senovės Romos didžiūnai liepdavo pribaigti ant kruvino amfiteatrų  smėlio bejėgiškai gulinčius sužeistus, „neryžtingai kovojusius“ gladiatorius.

Iš daugybės darbo grupių, kurias 16-oji Vyriausybė sudarė „ekonominėms, socialinėms, kultūros, švietimo, sveikatos apsaugos problemoms spręsti“, uoliai  kas mėnesį renkasi  tik euro įvedimo  koordinacinė komisija su 7 savo padaliniais ir kaskart pradžiugina žmones „gerosiomis naujienoms“ – Lietuva iš anksto  įvykdė euro zonos  normatyvus, bendruosius ES pinigus jau beveik turime savo kišenėje.

Stačiokas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas  kartą savikritiškai pasakė, kad kai kurie žmonės,  mėgindami iškepti kiaušinienę, pasiryžę sudeginti visą namą. Kaip ir Lietuvos Vyriausybė, trūks plyš nusprendusi šalį įstumti į  neįgalią euro zoną. Nesvarbu nei  dešimtys milijardų valstybės skolų, nei 200 tūkst. bedarbių, nei kasdien po 150 iš tėvynės svetur laimės ieškoti išskrendančių lietuvių.

Vyriausybė dabar ruošiasi „gudragalviškai” finansinei operacijai – skolinsis iš  Europos centrinio banko (ECB) dideles bendrosios ES valiutos sumas (Lietuva neprašė ir negavo leidimo pati spausdinti eurų), vėliau kaip kokia nusigyvenusi greitųjų kreditų bendrovės klientė  atsiskaitys su ECB imdama naują paskolą

atsispausdinti apie 100 mln. vienetų euro banknotų (daugiausia smulkių – 5, 10, 20 nominalo)  licencijuotose Vokietijos, Prancūzijos, Olandijos spaustuvėse. Taip augs valstybės skolų kupra ir dar negimusiems Lietuvos kūdikiams.

Nepriklausomas ekonomikos ekspertas, Kovo 11-osios akto signataras Valdemaras Katkus atmeta  nusibodusį  Lietuvos valdžios ir bankininkų argumentą, kad Lietuva, 2004 m. žygiuodama į ES, pasižadėjo įsivesti ir eurą. Juk, anot V. Katkaus, tik pernai atsirado euro stabilizacijos fondas (mechanizmas), į kurį  numanoma  euro zonos naujokė Lietuva turėtų sukrapštyti 750 mln. Lt stojimo mokestį ir įkeisti  dar maždaug 5 mlrd. Lt iš Lietuvos Vyriausybės biudžeto. 2003 m. Lietuvos visuomenė turėjo atsakyti į vieną vienintelį referendumo klausimą: „Ar pritariate Lietuvos narystei Europos Sąjungoje?” Nei referendumo balsavimo lapuose, nei stojimo į ES sutartyje nebuvo nė užuominos, kad,  įsivedant eurą,  teks užstatyti iš Lietuvos piliečių surinktus mokesčius. „Lietuviškas euro referendumas nesukeltų jokios sumaišties Europos Sąjungoje. Tokios visuotinės apklausos vyko Danijoje ir Švedijoje. Susipainioję tik mūsų politikų protai”, – tvirtina V. Katkus.

Pinigų reformos nelengvos net išsivysčiusiose ir pilietiškai brandžiose valstybėse. O Lietuvoje naujos valiutos įvedimas – tai pakartotinis apsilankymas pas dantų gydytoją, kuris dirba pasenusia technika nenaudodamas anestezijos (vietinės nejautros). Net Lietuvos bankui paprasčiausiai išėmus iš apyvartos nutrintus, suplyšusius litų banknotus ir pakeitus juos kitais, labiau apsaugotais nuo padirbinėjimo, žmonės patirdavo nuostolių  – kai  po kurio laiko  rasdavo seno pavyzdžio  50 ir  100  litų nominalo banknotų, užkritusių  už sofos ar prilipusių  prie stalčiaus dugno po senais žurnalais, ir bandydavo tomis  kupiūromis susimokėti už pirkinius prekybos centrų kasose, tai būdavo apkaltinami pinigų klastojimu ir atsidurdavo policijos nuovadose. Euro įvedimo laikotarpis Lietuvoje bus „aukso amžius” telefoniniams sukčiams. Nemažai tariamų „Lietuvos banko darbuotojų”, pasisiūlę padėti greičiau litus iškeisti į eurus, išvilios iš senyvų vienišų žmonių viso gyvenimo santaupas.

Euro zona seniai jau virto  prirūkyta, girto erzelio apimta, prarūgusiu  alumi ir  apipuvusių obuolių vynu („rašalu“)  trenkiančia,  nesuderintais instrumentais trijų akordų  melodijas grojančia užeiga, į kurią susirinko  17-os  tautų  gėrovai, bet jų visų sąskaitas apmoka vokiečiai. Ir „naudingi kvailiai“ iš Baltijos šalių, paskubomis sulindę  ir tebesiveržiantys į juodąją ES finansų skylę, kurią protingos Vidurio Europos tautos nutarė  mažiausiai 10 metų iš tolo aplenkti. Net Lietuvos valdančiosios koalicijos narys, Darbo partijos (liberalų) pirmininkas Vytautas Gapšys perspėja – pasitraukti iš euro zonos ne taip paprasta, kaip įstoti.

Norint prekiauti su kitomis valstybėmis, nebūtina atsisakyti savo valiutos.  Lietuva savo gaminius eksportuoja ne tik į euro zonos šalis, bet  ir į Jungtines Valstijas, Kiniją, Švediją, Norvegiją,  Didžiąją Britaniją,  Izraelį.  Lietuviškas prekes ir žaliavas  pelningai galima parduoti ir už juanius ar dolerius. Jeigu jos bus kokybiškos.

lzdraugija.lt