Nijolė Bražėnaitė – Lukšienė – Paronetto ir Jonas Ohmanas Lietuvos krašto apsaugos ministerijoje priėmime po filmo premjeros.Už jų – Kauno J. Lukšos – Daumanto gimnazijos direktorius

Pirmąjį rugsėjo šeštadienį į „Pasakos“ kino teatro didžiąją salę rinkosi žmonės neabejingi Lietuvos pokario istorijai. Čia buvo pristatomas dokumentinis filmas „Nematomas frontas“ (The invisible front), skirtas Lietuvos partizanų kovai prieš okupantus. Sausakimšoje salėje (net su pristatytom papildomom kėdėm) filmo pradžios kantriai laukė ne tik jo kūrėjai – garsusis švedas Jonas Ohmanas, jau sukūręs anksčiau šia tema filmą „Smogikai“, prodiuseris Maiklas Džonstonas, Vincas Sruoginis, bet ir žymūs Lietuvos visuomenės, kultūros bei politikos veikėjai – europarlamentaras profesorius Vytautas Landsbergis, Lietuvos kariuomenės vadas M. Pocius, Nepriklausomybės akto signataras Česlovas Stankevičius, Švedijos ambasados Lietuvoje atstovai, monsinjoras Alfonsas Svarinskas, Nijolė Sadūnaitė, muzikantas bei aktorius Andrius Mamontovas ir daugelis kitų.

Kuriant filmą naudotasi partizano J. Lukšos – Daumanto knyga „Partizanai“, kalbinta jo žmona Nijolė Bražėnaitė – Paronetto, imta informacija iš archyvų Lietuvoje, Rusijoje, JAV, Švedijoje, prisiminti ir pašnekinti dar gyvi likę pasipriešinimo kovų dalyviai ar jų artimieji.

Prieš prasidedant filmui autorius ir režisierius Jonas Ohmanas papasakojo apie savo pirmąją pažintį su Lietuva, kuri įvyko dar 1990 – aisiais, kai Lietuva kilo į kovą už Nepriklausomybės atkūrimą. Pirmą kartą apsilankęs Lietuvoje ir likęs ja bei tuo, kas joje vyksta, sužavėtas, J. Ohmanas šito nepamiršo. Jis išmoko lietuvių kalbą, pradėjo gilintis į Lietuvos istoriją, o 1996 metais dovanų gavęs J. Daumanto – Lukšos „Partizanus“, perskaitęs knygą vienu ypu ir buvęs priblokštas to, ką sužinojo. Lietuviai kilo į kovą su juos pavergusia Sovietų Sąjunga tuo metu, kai niekas kitas to daryti nedrįso, net negalvojo. Jo manymu, jau vien dėl šio fakto lietuvių tauta verta ypatingos pagarbos.

Laikas bėgo, jis dirbo vertimo srityje, pelnė Lietuvoje net metų vertėjo kėdę, bet mintis apie Lietuvos partizanų kovas vis nedavė jam ramybės ir štai jis ėmėsi šios temos kurdamas dokumentinį filmą, kuris tikrai dar ne paskutinis. Talkino ir talkins jam šiame darbe suburta tarptautinė kūrėjų komanda: lietuvių kilmės amerikietis Vincas Sruoginis, amerikiečiai M. Džonstonas, F. Rajanas bei kiti. Padėkota už pagalbą JAV gyvenančiai, bet Lietuvos ir jos žmonių nepamirštančiai daktarei Rožei Šomkaitei, šiemet Šiluvoje per atlaidus vyskupo Sigito Tamkevičiaus apdovanotai už paramą Lietuvai Jono Pauliaus II medaliu.

Mums, lietuviams, įpratusiems dejuoti ir skųstis, kad esam maži ir nepastebimi, belieka tik džiaugtis ir dėkoti, kad esama pasaulyje ir tokių žmonių, kaip švedų tautos sūnus Jonas Ohmanas, gebančių pamatyti ir įvertinti mūsų nacijoje tai, ką mes baigiame užmiršti, padėkoti jam bei kitiems „Nematomo fronto“ kūrėjams už puikiai atliktą darbą ir palinkėti kūrybinės sėkmės jį tęsiant bei pristatant filmą pasaulinėje kino dokumentikoje. Tebus jis nerūdijančiu paminklu tiems, kurie atgulė žemėn nesulaukę Lietuvos laisvės, bet padėję savo gyvybės kaina pamatus jos atėjimui, mūsų šiandienai.

Marija Šaknienė
„Lietuvių godų“ redaktorė