Parodos atidarymas./M. Šaknienės nuotr.

Dabar, kai Baltarusijoje gyvenantys etninių žemių lietuviai dėl karo Ukrainoje ir nepalankiai susiklosčiusių tarpvalstybinių santykių su kaimynine šalimi beveik nepasiekiami, pažinti tenykščius lietuvius ir jų gyvenimą kviečia po Lietuvą keliaujanti  Klaudijaus Driskiaus foto paroda „Tirpstanti tapatybė: Baltarusijos lietuviai“.

Šioje parodoje eksponuojamos meninės nuotraukos supažindina žiūrovus su Baltarusijoje gyvenančiais ir gyvenusiais – ne vienas šių nuotraukų herojus jau iškeliavęs Anapilin – lietuviais, jų darbais, papročiais, gyvenimo būdu. Tai septynerių metų fotomenininko Klaudijaus Driskiaus darbo rezultatas. Jis ne vieną dieną ir valandą paaukojo tam, kad užfiksuotų tenykščių lietuvių ir jų kaimynų gyvenimo akimirkas. Ne vieną valandą ir ne dvi teko praleisti eilėse kertant valstybinę sieną, ne vieną dieną, o ir naktį praleisti Gervėčių krašte bendraujant su tenykščiais lietuviais, fiksuojant jų gyvenimo akimirkas, portretus.

Ne veltui jis – B. Buračo premijos laureatas, akylas fotoreporteris, kurio taiklios, pastabios akies dėka matome Gervėčių krašto žmones, susipažįstame su jais vaikščiodami po įspūdingo dydžio meninių nuotraukų parodą. Žvelgiame į nuotraukas ir tarsi bendraujame su jų herojais, lankomės jų namuose, kiemuose, drauge leidžiame laisvalaikį, švenčiame šventes. Prie kiekvienos nuotraukos pridėtas ir ją palydintis tekstas lietuvių, baltarusių, anglų kalbomis. Savo kelionę po Lietuvą ši paroda pradėjo Vilniuje foto galerijoje sausio 25 dieną. Tąsyk pilnutėlėje galerijoje vyko pirmoji pažintis su įspūdingo dydžio nuotraukomis ir jų herojais, vėliau paroda leidosi į kelionę. Pradžioje netoli  – tame pačiame Vilniuje į Pranciškaus Skorinos gimnaziją, vėliau, gegužę ir birželį iškeliavo į Žemaitiją – Telšių ješivą, Mažeikių krašto muziejų. Vasarą buvo eksponuojama Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje, po to – Kaune, Maironio literatūros muziejuje, visur skleisdama žinią apie mūsų baigiamo pamiršti Gervėčių krašto žmones bei jų likimą. 

Parodos atidarymas./M. Šaknienės nuotr.

Šiuo metu ši paroda džiugina lankytojus Šalčininkuose Lietuvos tūkstantmečio gimnazijoje, kur buvo atidaryta lapkričio 10 dieną. Parodos atidaryme dalyvavo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Regina Skaržinskienė ir gimnazijos neformaliojo ugdymo organizatorė Diana Butrimienė. Savo darbus išmaniai pristatinėjo pats Klaudijus Driskius, įspūdžiais iš savo mokytojavimo metų buvusioje  Rimdžiūnų lietuviškojoje  vidurinėje mokykloje dalijosi lietuvių kalbos mokytoja Angelė Valienė ir šio teksto autorė žurnalistė Marija Šaknienė. Parodą lydi ir Klaudijaus Driskiaus sudarytas ir išleistas fotoalbumas tokiu pat pavadinimu, kaip ir paroda: „Tirpstanti tapatybė: Baltarusijos lietuviai“, kurį pageidaujantys dar gali ir įsigyti. Jos kelionę po Lietuvą remia „MG grupė UAB“, Vasario 16-osios fondas bei Lietuvos kultūros taryba.

Parodos atidaryme dalyvavęs gausus būrys gimnazistų apibėrė jos autorių daugybe klausimų. Gera, kad bent tokiu būdu galime paminėti savo tautiečius ne savo valia likusius už Lietuvos valstybės sienos. Ačiū už tai talentingam fotomenininkui Klaudijui Driskiui ir šviesios  tolimesnės kelionės įsimintinai parodai.

Marijos Šaknienės tekstas