Balandžio 2 d. (sekmadienį) 14 val. Kauno įvairių tautų kultūrų centre vyks parodos ,,Armėnų tautos istorijos atspindžiai” atidarymas.

Parodoje eksponuojamos ištraukos iš XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje Lietuvoje publikuotų straipsnių, kuriuos surinko pirmojo Sąjūdžio suvažiavimo atstovas, Tautinių bendrijų tarybos ir Lietuvos žurnalistų draugijos narys Ruslanas Arutiunianas. Visą straipsnių rinkinį išleido Armėnijos Respublikos ambasada Lietuvoje, remiant Armėnijos garbės konsului Vilniuje ir Kaune K. Babajanui.

Minėti straipsniai buvo spausdinami tuometiniuose pagrindiniuose Lietuvos laikraščiuose, tokiuose kaip „Aušra“, „Varpas“, „Tėvynės sargas“, „Viltis“, „Lietuvos ūkininkas“,  „Apšvieta“, taip pat 1933 m. Kaune išleistoje „Lietuviškoje enciklopedijoje“.

Pirmasis „Aušros“ redaktorius buvo vienas žymiausių to meto lietuvių Jonas Basanavičius. Lietuvos Prezidentas Antanas Smetona (1919–1920 ir 1926–1940 m.) 1907 m. įkūrė laikraštį „Viltis“ ir tapo jo redaktoriumi, taip pat buvo „Lietuvos ūkininko“ redaktoriumi. Abu laikraščiai yra išleidę keletą straipsnių apie Armėniją ir armėnus.

Dauguma straipsnių buvo skirti armėnų genocidui Osmanų imperijoje 1894–1916 m. Kai kurie autoriai nubrėžė paraleles tarp Lietuvos ir Armėnijos kovų už laisvę. Keletas straipsnių buvo skirti Armėnijai kaip pirmajai krikščioniškajai valstybei pasaulyje, armėnų kultūrai ir literatūrai, 1500-osioms armėnų rašto metinėms ir 400-osioms armėnų knygų spaudos metinėms. Straipsniuose buvo paminėtas armėnų pėdsakas Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje ir jų dalyvavimas 1410 m. Žalgirio mūšyje Lietuvos pusėje.

Organizatorių inf.