Iš kairės: premijos mecenatas Kazys Starkevičius, Vilties Laisvės premijos laureatas Aleh Hruzdzilovich, Lietuvos žurnalistų draugijos pirmininkė Skirmantė Javaitytė su valdybos nariais Marija Šakniene ir Ruslan Arutiunian bei Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotojas Vytautas Kvietkauskas.

Gruodžio 1 d. LR Seime vyko Lietuvos ir Baltarusijos laisvosios žurnalistikos forumas, skirtas paminėti artėjančią tarptautinę žmogaus teisių dieną. Renginio metu Baltarusijos žurnalistui Aleh Hruzdzilovich įteikta Vilties Laisvės premija.

RFE/RL korespondentas A. Hruzdzilovich 2021 m. gruodį buvo apkaltintas „šiurkščiu viešosios tvarkos pažeidimu“ ir nuteistas 1,5 metų nelaisvės. Žurnalistas kalėjime praleido 9 mėnesius ir neseniai buvo paleistas į laisvę. Nepriklausomas žurnalistas Baltarusijoje buvo nuteistas už tai, kad dirbo žurnalisto darbą – objektyviai nušviesdavo įvykius Baltarusijoje.

Vilties Laisvės premiją 2020 m. įsteigė Lietuvos žurnalistų draugija ir Lietuvos žurnalistų sąjunga. Premijos mecenatas – LR Seimo narys Kazys Starkevičius. 

Baltarusijos valdžia vykdo griežtas represijas prieš nepriklausomą žiniasklaidą ir žurnalistus. Daugiau kaip 30 žiniasklaidos atstovų yra už grotų, o pagrindiniai nepriklausomi leidiniai buvo priversti dirbti už šalies ribų. Prasidėjus karui Ukrainoje, spaudimas žurnalistams dar labiau sustiprėjo. Nepaisant to, nepriklausoma žiniasklaida ir toliau dirba Baltarusijos auditorijai iš užsienio ir priešinasi agresyviai valstybinei propagandai. 

Renginį LR Seime organizavo Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Baltarusijos žurnalistų asociacija.

Organizatorių inf.