Sinode diskutuoja Kauno žurnalistai./ G. V. Petrošienės nuotr.

2022 m. vasario 4 d. Kauno arkivyskupo metropolito Kęstučio Kėvalo kvietimu arkivyskupijos kurijoje į sinodą susirinko Kauno žurnalistai.

Arkivyskupas sakė, kad bažnyčioje yra daug iššūkių: pedofilijos skandalas, susiskaldymas pačioje bažnyčioje, tai, kad bažnyčia neatitinka šiuolaikinių lūkesčių ar įvaizdžių. 

Susirinkusieji apie 2,5 val. kalbėjosi aktualiomis temomis, išsakė problemas, pateikė pasiūlymus ir sutarė, kad panašių susitikimų galėtų būti ir daugiau.


Sinodas (pasikalbėjimas), į kurį popiežius pakvietė visą bažnyčią, vyksta 2021-2023 metais. Jo tikslas – kad būtų sudaryta galimybė išgirsti kiekvieną norintįjį pasisakyti, o išgirdus priimti bendrą sprendimą.

Susitikimo metu arkivyskupas K. Kėvalas pasakojo, kad pirmųjų amžių bažnyčia sprendė įdomų dalyką: ar reikia tapti žydu, kad būtum krikščioniu?

324 metų sinode buvo ieškoma atsakymo į klausimą: kas buvo Jėzus: Dievas ar žmogus? Beje, iš tų metų sinodo turime tikėjimo išpažinimą „Tikiu į Dievą Tėvą visagalį“.

1965 m. vyko II Vatikano susirinkimas, tai paskutinis Visuotinis Bažnyčios susirinkimas. Jo metu priimta nauja bažnyčios kūrimo reforma (pasikeitė bažnyčios erdvė, pradėta sava kalba skaityti Šv. Raštą, altoriai buvo atsukti į žmones ir pan.).

„Kažką panašaus dabar popiežius „užkūrė” sakydamas: ,,Ei, pasikalbam! Sakykite, kas blogai, būkite drąsūs. Klauskite. Nesvarbu, esate tikintys, ar ne”, – penktadienį ragino arkivyskupas K. Kėvalas.

Sinodo temos:

1 tema: „Kelionės bendrakeleiviai”.
2 tema: „Įsiklausymas ir kalbėjimas”.
3 tema: „Šventimas”.
4 tema: „Atsakomybė už bendrą misiją”.
5 tema: „Dialogas Bažnyčioje ir visuomenėje, ekumenizmas”.
6 tema: „Autoritetas ir dalyvavimas, sprendimų priėmimas”.
7 tema: „Sinodalumo ugdymas”.

Galiausiai 2023 m. spalį Romoje bus surengta Vyskupų sinodo asamblėja. Daugiau apie sinodą skaitykite čia.

LŽD inf.