2020 m. „Transparency International“ (TI) Korupcijos suvokimo indekso (KSI) tyrime Lietuvos balas išlieka nepakitęs. Lietuvai skirti 60 balų iš 100 galimų ir 35 vieta 180 šalių sąraše. Lietuva užima 14 vietą tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių. 

Pirmoje vietoje pasaulyje išlieka – Danija (88 balai) ir Naujoji Zelandija (88 balai). Estija šiais metais gavo 75 balus ir pakilo į 17 vietą (pernai – 74 balus ir 18 vietą), Latvija gavo 57 balus ir užėmė 42 vietą (pernai – 56 balus ir 44 vietą), Lenkija – 56 balus ir 45 vietą (pernai – 58 balus ir 41 vietą), Baltarusija – 47 balus ir 63 vietą (pernai – 45 balus ir 66 vietą), Rusija – 30 balų ir 129 vietą (pernai – 28 balus ir 137 vietą). 

„Nepasikeitęs Lietuvos vertinimas yra priminimas, jog mūsų antikorupcinė sėkmė jau ne vien teisėsaugos rankose. Ji visų pirma priklauso nuo politikų bei viešojo ir privataus sektorių vadovų pasirengimo laikytis įstatymų, priiminėti pagristus sprendimus bei siekti didesnio skaidrumo savo veikloje. Atėjo laikas kiekvienai organizacijai užsibrėžti įgyvendinamus ir pamatuojamus antikorupcinius tikslus“, – sakė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas. 

TI KSI yra vienas garsiausių pasaulyje korupcijos suvokimo tyrimų, parodantis, kaip įvairioms pasaulio valstybėms pavyksta kontroliuoti korupciją. Esama padėtis įvertinama konkrečiu skaičiumi šimto balų skalėje nuo 0 iki 100, kurioje 0 reiškia labai korumpuotą, o 100 – visiškai nekorumpuotą valstybę. Korupcijos mastą viešajame ir politikos sektoriuose vertina įvairių sričių ekspertai ir verslo lyderiai. 

Naujoji Vyriausybė yra nusprendusi savo sėkmę mažinant korupciją matuoti ir pagal pokyčius KSI. Vyriausybės programoje nurodytas siekis, kad 2024 m. Lietuvos KSI vertinimas būtų 70 balų.  

Nustatant Lietuvos 2020 m. KSI remtasi devyniais šaltiniais: 1. Bertelsmann Stiftung Sustainable Governance Indicators; 2. Bertelsmann Stiftung Transformation Index; 3. Economist Intelligence Unit Country Service; 4. Freedom House Nations in Transit; 5. Global Insight Country Risk Ratings; 6. IMD World Competitiveness Yearbook; 7. The PRS Group International Country Risk Guide; 8. Varieties of Democracy (V-Dem); 9. World Economic Forum Executive Opinion Survey. 

Trumpą rezultatų apžvalgą galima rasti čia (lietuvių k.), su detaliais rezultatais susipažinti galite čia (lietuvių k.) ir čia (anglų k.). 

Daugiau informacijos rasite čia.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus inf.