Marijos Šaknienės nuotr.

Vasario 16-ąją Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazija pakvietė į dvidešimtuosius „Šalčios aleliumus“. Tai tradicinė šios gimnazijos šventė, į kurią sukviečiamos visos Šalčininkų rajono lietuviškosios mokyklos. Ji paprastai vykdavo sausio pabaigoje, tačiau šiemet rajone siautusi gripo epidemija renginio datą pakoregavo, ir ji sutapo su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena – Vasario 16-ąja, ir taip šventė tapo dviguba. Renginys dėlto nė kiek nenukentėjo, o dar labiau sustiprėjo, išryškėjo, suskambo visomis spalvomis ir pradžiugino jo dalyvius.

Į jubiliejinę šventę atvyko Lietuvos Respublikos švietimo ministerijos Regioninių ugdymo įstaigų skyriaus vedėjas Jonas Vasiliauskas su ponia Sigita, Cingų fondo pirmininkas Jonas Endriukaitis, „Vilnijos“ draugijos pirmininkas dr. Kazimieras Garšva, Rytų Lietuvos švietimo draugijos „Rytas“ pirmininkas Algimantas Masaitis ir Rytų Lietuvos švietimo sąjungos vadovė Danguolė Sabienė, Šalčininkų Šv. Petro bažnyčios kunigai Vaclovas Volodkovičius ir Miroslavas Anuškevičius, atsargos pulkininkas Arūnas Dudavičius, kauniečiai gydytojas kardiologas profesorius, paliatyvinės medicinos Lietuvoje pradininkas Arvydas Šeškevičius, Panemunės bendruomenės pirmininkas A. Žukauskas, Šalčininkų savivaldybės švietimo skyriaus vyr. specialistė Regina Kazarevskaja, Šalčininkų seniūnas Gžegožas Jurko, pasidžiaugęs, kad yra baigęs šią gimnaziją, bei daug kitų svečių, spaudos atstovų.

Gimnazijos direktorius Vidmantas Žilius. Marijos Šaknienės nuotr.

Sveikinimo žodį tardamas gimnazijos direktorius Vidmantas Žilius prisiminė tuos metus, kai ši šventė buvo rengiama pirmą kartą. Tada ji vyko kultūros centre, net ne pačioje gimnazijoje, nes ši dar buvo tik statoma, o pati šventė dar neturėjo ir pavadinimo. Direktoriaus atsiminimus papildžiusi Birutė Kurgonienė prisiminė, kaip pavadinimas buvo renkamas. Ties aleliumais apsistota, nes šventė vyksta žiemą ir tuo pačiu tarsi susišaukia su lietuvių liaudies daina, kurios priedainyje skamba žodis leliumoj, taip ir nuspręsta pavadinti renginį „Šalčios aleliumais“. Kvietime į „Šalčios aleliumus“ rašoma: „Ši šventė sukviečia Šalčininkų žemės talentus mokinius ir mokytojus, kad dar kartą paliudytų jų meilę ir pagarbą lietuviškam žodžiui, atskleistų šiame krašte augančius jaunus kūrybingus žmones. Lietuvos tūkstantmečio gimnazija vykdo šį projektą siekdama kelti rajono mokinių valstybinės kalbos mokėjimo lygį, ugdyti sceninę kultūrą, pagarbą tautos tradicijoms, mokyti bendravimo, drąsos išsakant savo mintis“.

Marijos Šaknienės nuotr.

Jubiliejiniame renginyje dalyvavo pati Lietuvos tūkstantmečio gimnazija, parengusi įspūdingą programą, apjungusią visų atvykusiųjų mokyklų pasirodymus į vieną visumą, Butrimonių pagrindinė mokykla,Turgelių „Aistuvos“ gimnazija, Baltosios Vokės „Šilo“ gimnazija, Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazija, kurios pasirodė pirmojoje renginio dalyje. Po pirmosios dalies per pertrauką svečiai ir dalyviai pasklido po gimnaziją apžiūrinėdami mokinių piešinių parodą, kuri eksponuojama pasibaigus rajone vykusiam mokinių piešinių konkursui.

Po pertraukos savo programą pristatė Šalčininkų lopšelis-darželis „Vyturėlis“, Dieveniškių „Ryto“ gimnazija, Poškonių pagrindinė mokykla, Jašiūnų „Aušros“ gimnazija bei Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos Čiužakampio ugdymo skyrius. Nuo scenos sklido nepriekaištingas lietuviškas žodis – eilės, dainos ir muzika, sukosi tautiniais rūbais pasipuošę šokėjai. Renginys prasidėjo Lietuvos himnu, o baigėsi daina „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“, kurią dainavo dalyviai ir žiūrovai drauge stovėdami, susikibę rankomis. Smagiam šokio sūkury sukosi ne tik gimnazistai, bet ir mokytojai, tėveliai, šios gimnazijos absolventai jau pasklidę po aukštąsias mokyklas, bet sugrįžę į savo mokyklą švęsti.

Marijos Šaknienės nuotr.

Po pasirodymo apdovanoti visi renginio dalyviai, nepamirštas nė vienas Tuo nuoširdžiai rūpinosi gimnazijos direktorius Vidmantas Žilius, mokytoja Gražina Žilienė bei visas gimnazijos kolektyvas. Šventė baigėsi didžiulio jubiliejinio torto įvežimu į salę dideliam mokinių džiaugsmui. Puiki, įspūdinga, ilgam įsiminsianti šventė Šalčininkuose, Lietuvos tūkstantmečio gimnazijoje, susiliejusi su „Šalčios aleliumų“ jubiliejumi ir nepakartojama patriotizmo pamoka, meilės Tėvynei išraiška..

Marija Šaknienė