Meno projektas „Mūsų studija“, savo veiklą pradėjusi Vilniuje ir labai sėkmingai startavusi Kaune, pradeda antrąjį „semestrą“ – spalio 5-ąją jaukioje Senamiesčio bibliotekoje rinksis klausytojai, kuriems bus pateikiama plati meno ir kultūros pažinimo programa.
Kaip pasakoja studijos Kaune įkūrėja ir jos vadovė Virginija Lukšienė, šiemet kovo mėnesį, vos paskelbus apie paskaitų ir diskusijų ciklą, į suplanuotą vieną grupę netilpo visi pageidaujantys, teko sudaryti ir antrą. Paskaitas skaitė ir diskusijas vedė Kauno bienalės meno vadovė, menotyros mokslų daktarė Virginija Vitkiene ir dr. Daiva Citvarienė, Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto Menotyros dėstytoja, galerijos „101“ vadovė. Susidomėjimas buvo didžiulis, todėl rudeninį „Mūsų studijos“ tvarkaraštį teko gerokai išplėsti, papildyti naujomis temomis.
Kas traukia kauniečius į „Mūsų studijos“ užsiėmimus? Čia renkasi žmonės, norintys giliau pažinti meno, literatūros, muzikos, teatro, kino, mados istoriją, pabendrauti su profesionaliais menotyrininkais jaukioje aplinkoje, padiskutuoti prie puodelio kvapios arbatos.
V. Lukšienė džiaugiasi, kad išsiplėtus studijos veiklai tinkamų patalpų ilgai ieškoti neteko: Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos direktorė Nomeda Domeikienė pakvietė įsikurti Senamiesčio padalinyje, esančiame A. Mapu g. 18. Skaitytojų ir studijos bendradarbiavimas praplės bibliotekos paslaugų ratą.
Kokius paskaitų ciklus kauniečiams siūlo „Mūsų studija“ šį rudenį?
Vienas jų – „Meno istorija (profesionaliai neprofesionalams)“. Čia klausytojai, klaidžiodami meno istorijos stilių labirintais, mokysis pažinti ir atpažinti dailės ir architektūros kūrinius, dalinsis patirtais įspūdžiais su bendraminčiais. Pradėję pažintį nuo renesanso, studijos dalyviai keliaus per baroko, rokoko, neoklasicizmo stilius, romantizmo, realizmo, impresionizmo, postimpresionizmo meno kryptis iki moderno. Gausiai iliustruoti pasakojimai, paprasta ir įtaigi dr. Aušrinės Cemnolonskės kalba lydės klausytojus 10 paskaitų cikle.
Aušrinės profesinė veikla sukoncentruota į dėstymą ir mokslinius tyrimus, kurie apima XIX a.–XX a. I pusės Lietuvos ir Europos meninių procesų, jų kaitos, bajoriškosios kultūros paveldo, menotyros istorijos ir teorijos klausimus. Profesine patirtimi ji dalijasi skaitydama viešas paskaitas visuomenei, dalyvaudama edukaciniuose projektuose.
„Lietuvos meno istorija“ – visiškai naujas paskaitų ciklas. Jame bus apžvelgiamos Lietuvos meno svarbiausių etapų tendencijos, aptariami svarbiausi kūrėjai, jų meninis palikimas. „Vietinio profesionalaus meno pradžia Lietuvoje ir XIX a. palikimas“, „Lietuvių tautinis atgimimas ir tarpukario menas“, „Sovietmetis Lietuvoje: nuo konformistinio požiūrio iki modernizmo paieškų“, „Postmodernizmas: Lietuvos menas po 1990 metų“ – tai temos, kurias Aušrinė pristatys šio keturių paskaitų ciklo metu.
Kas iš mūsų nesidomi mada, jos naujovėmis? Tačiau apie mados istoriją žinome tik fragmentiškai. Šią spragą užpildys 8 užsiėmimai, kuriuos ves Olesė Kekienė – diplomuota įvaizdžio ir profesionali drabužių dizainerė, dailės pedagogė.
Paskaitų ciklas „Kostiumo istorija“ atskleis laikmečius ir aplinkybes, įtakojusias meno ir aprangos kaitą bei raidą, nagrinės, kaip grožio samprata, idealai, moralinės ir socialinės bei kultūrinės aplinkybės įtakojo kostiumo pasirinkimus, formas ir apdailą, kokią simbolinę reikšmę turėjo kai kurios aprangos detalės. Klausytojai susipažins su kiekvienam kostiumo istorijos metui būdingais aprangos elementais: kostiumu, šukuosenom, galvos apdangalais, avalyne ir kitais aksesuarais.
Paskaitų metu bus daug diskutuojama, lyginama kostiumo istorijos raida su šiuolaikinių moters ir vyro įvaizdžių ir aprangos pasirinkimais. „Kostiumo istorijos“ ciklas aprėps mados raidą nuo senovės Egipto, Antikos iki moderno laikų.
Vienas laukiamiausių paskaitų ciklas – „Populiarioji kino istorija“.
Kino istorikas ir kritikas, VDU Menų fakulteto Teatrologijos katedros lektorius Gediminas Jankauskas akademines žinias pateiks ne nuobodžia sausų faktų kalba, bet stengsis populiariai atskleisti dinamišką kino istorijos procesą.
Paskaitose ne tik bus nagrinėjama kino istorija, bet ir pateikta įdomių faktų apie Holivudo pradžią, pirmuosius kino komikus Maksą Linderį, Čarlį Čapliną, Basterį Kitoną ir kt., tarpukario kiną JAV ir Europoje, kiną karo metu. Bus nagrinėjamos pokario permainos pasaulyje ir kine.
Registracija į „Mūsų studijos“ paskaitas dar tęsiasi. Kadangi grupės nedidelės – vienoje tik iki 14 klausytojų, o „mokslo metų“ pradžia čia pat, spalio 5-ąją, pageidaujantys suspėti turėtų registruotis el. paštu info@musustudija.lt.
Nijolė GRINEVIČIŪTĖ

lzdraugija.lt