Pilnoje mokinių bei mokytojų salėje -  V. Ylevičius ir S. Stugurys (priekyje, iš kairės).

Pilnoje mokinių bei mokytojų salėje – V. Ylevičius ir S. Stugurys (priekyje, iš kairės).

Marija ŠAKNIENĖ

Besitęsianti kelionė po Rytų Lietuvą, čia veikiančias lietuviškąsias mokyklas šį kartą atvedė į Paberžę. Vilniaus rajono Paberžės „Verdenės“ vidurinėje mokykloje vyko Tėvynės pažinimo pamoka, kurioje, vadovaujant mokyklos direktorei Vandai Nivinskienei, gražiai bendravo mokiniai, mokytojai ir svečiai iš Vilniaus.
Mokykla įsteigta 1992 metais. Dabar joje dirba 45 pedagogai, mokosi 225 mokiniai. Mokykloje veikia jaunučių choras, vokalinis ansamblis, folklorinis ansamblis, sporto, krepšinio, tinklinio, saugaus eismo būreliai, mažasis teatriukas, žurnalistikos, jaunųjų knygų mylėtojų, lietuvių liaudies šokių, jaunųjų šaulių bei daugelis kitų. Mokykloje prigiję ir tradiciniais tapę renginiai – Europos kalbų diena, Mokytojo diena, Konstitucijos diena, Raiškiojo skaitymo ir rašinių konkursas JAV išeivijos lietuvio Br. Krokio premijai gauti, Laisvės gynėjų diena, Lietuvos valstybės atkūrimo diena bei daug kitų. Ypač populiarus moksleivių tarpe jaunųjų šaulių būrelis, kuriame šiuo metu – 25 nariai. Dešimt jų jau davę priesaiką, vienas išėjęs savanoriu į Lietuvos kariuomenę. Būreliui vadovauja kūno kultūros mokytojas, karininkas Vytautas Garšva. Į būrelį prašosi priimamos ir merginos.

E. Mažinto ir A. Kiverio duetas.

E. Mažinto ir A. Kiverio duetas.

Iš Vilniaus į mokyklą atvykusius svečius LEU Studijų skyriaus vedėją Antaną Kiverį bei šio universiteto docentą Egidijų Mažintą, fotomeninką Vytautą Ylevičių, buvusį politkalinį Stasį Stungurį bei Švietimo draugijos „Rytas“ pirmininką Algimantą Masaitį ir šio teksto autorę Mariją Šaknienę mokykla pasitiko gražiai psiruošusi, parengusi meninę programėlę. Programą pradėjo mokiniai J. Marcinkevičiaus eilėraščiu „Lietuva“, prieš tai uždegę Lietuvos trispalvės spalvų žvakutes. Juos pakeitęs mergaičių duetas atliko savo kūrybos dainą, sukurtą konkursui, skirtam paminėti Lietuvos kovas už laisvę ir nepriklausomybę. Į mokinių programą įsiterpę svečiai E. Mažintas ir A. Kiveris papasakojo apie galimybę studijuoti Vilniaus edukologijos universitete, pasakojo apie lietuvių kalbą, jos vietą tarp kitų pasaulio kalbų, ilgaamžiškumą. Po to jie duetu sudainavo A. Raudonikio dainą J. Strielkūno žodžiais „Kur balti keliai“, vėliau – „Aš – senas jūrininkas“.

Politkalinio prisiminimais dalijasi S. Stungurys

Politkalinio prisiminimais dalijasi S. Stungurys

Po jų prisiminimais iš gulago laikų dalijosi buvęs politkalinys Stasys Stungurys. Jis kalbėjo ir apie tai, kaip daina, dainavimas jam padėjo ištverti sunkius kalėjimo metus. Papasakojo, kad ir jis, kaip kompozitoriai L. Abarius, V. Budrevičius prisidėjęs prie Lietuvos partizanų dainų kūrybos. Fotomenininkas Vytautas Ylevičius dalijosi prisiminimais apie pėsčiom išvaikščiotą Lietuvą, fotografuojant įdomiausius jos vaizdus, pasakojo apie šalies grožį. Ylevičiaus nuotraukų paroda „Tėvynės spalvos“ mokykloje veikia jau kelios savaitės. Jose – Lietuvos gamta, žmonės svarbūs įvykiai bei paprasta kasdienybė. Programos pabaigoje žodį taręs Algimantas Masaitis padėkojo mokyklos kolektyvui už gražų sutikimą, mokinių parengtą puikią meninę programą bei kantrybę klausantis atvykusiųjų. Pravedus „ blic“ konkursą iš Lietuvos geografijos buvo apdovanoti geriausiai atsakę į klausimus dalyviai.

Mokiniai susikaupę klausosi svečių.

Mokiniai susikaupę klausosi svečių.

Atsisveikinta viliantis susitikti dar ne kartą, drauge švęsti dar ne vieną Lietuvos valstybės šventę.

Autorės nuotr.

lzdraugija.lt