Tėviškės pažinimo paramos fondas, sutelkęs pusšimtį tautotyros žinių rinkimo savanorių, 2010–2013 metais organizavo ekspediciją. Užsimoję surinkti žinių apie Čižiūnų apylinkės (Trakų r.) žmonių švietimą, kaupė archyvuose duomenis, skatino pedagogus ir buvusius mokinius pateikti atsiminimų.

     Sukauptą gausią medžiagą susistemino, apibendrino kultūros istorikas, žurnalistas dr. Kazys Račkauskas ir parašė monografiją „Čižiūnų židinio šviesa: mokyklos istorijos paveldas“ (Vilnius: Gimtinė, 2014. –480 psl., 310 iliustr.). Autorius itin išsamiai nušviečia Trakų apskrities Aukštadvario valsčiaus Čižiūnų pradžios mokyklos 1922–1940 m. tarpsnį. Jis byloja, kaip atgimusios jaunos Lietuvos vyriausybė rūpinosi modernios tautinės mokyklos plėtra ir ugdymu.

     Gana plačiai supažindina su šios nutautintos vietovės mokytojų darbštuolių Antano Palionio, Vincentos Mačiliūnaitės-Sidarienės, Juozo Matulaičio ir kitų biografijomis. Skelbiami archyviniai dokumentai ir amžininkų liudijimai, kaip daugelis šių iškiliausių pedagogų dėl to, kad du dešimtmečius čia uoliai žadino lietuvybę ir puoselėjo patriotizmą, 1941-aisiais okupantų buvo ištremti į Sibirą, kiti nukankinti žuvo sovietų lageriuose.

      Knygoje nepamiršti ir kiti vėlesnių metų uoliausi mokytojai. Ona Smalskaitė, pradėjusi mokyti sodiečių vaikus Alytaus ir Trakų apskrityse dar iki Pirmojo pasaulinio karo, o paskui savo žinias dovanojo vaikams iki XX amžiaus šeštojo dešimtmečio. Jaudinančiai prabyla knygos eilutės apie mokytoją Janiną Dimbelytę, kurią net du Ignalinos krašto autoriai savo knygose mini, kad „žuvo partizanaudama“. Bet, pasirodo, 1945 metais žuvo jos broliai, tremtyje mirė tėvai Kristupas ir Kazimiera Dimbeliai. Dvidešimtmetė Janina Dimbelytė pasislėpė nuo sovietų represijų: ji 1945 metais pradėjo mokytojauti Trakų rajono Čižiūnų mokykloje, liko gyva, vėliau ištekėjo, susilaukė dukters, Lietuvos atgimimo ir 2011 metais Vilniuje atgulė amžino poilsio.

     Ši monografija yra ne išimtis, ne vienintelė tokia tematika, kurią parengė tautotyros savanoriai. Beje, ji ir kitos entuziastų išleistos knygos vien geradarių  šviesuolių aukų dėka. Tėviškės pažinimo paramos fondas nuo 1998 m. drauge su Tėvynės pažinimo draugija įgyvendina pažintinį projektą „Lietuvos pedagogų kultūros paveldas“. Pastaroji knyga išleista pažymint tokių tyrinėjimų 15 metų sukaktį.

      Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje, Vilniaus g. 41, Vilniuje, vasario 1 d.  12  val. rengiama šios monografijos sutiktuvių premjera „Mokytojas – bendruomenės ir tautos pažangos žadintojas“. Knygos leidėjai viliasi, kad Trakų r. Alytaus, Druskininkų, Elektrėnų, Ignalinos, Kauno, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių ir kitų vietovių švietimo skyriai su bibliotekomis taip pat pristatys šią knygą. Juk Čižiūnuose beveik per šimtmetį darbavosi mokytojai iš minėtų ir kitų Lietuvos kampelių. Akivaizdu, kad iškalbingas Trakų krašto švietėjų paveldas siekia ir kitus kraštus.

Jonas Dzūkelis

lzdraugija.lt