Baigiasi VI tradicinis mažųjų rašytojų festivalis „Lietuvos vaikai kuria pasakas“, ištisus metus kvietęs ir raginęs jaunesniųjų klasių mokinukus pažinti kūrybinių ieškojimų džiaugsmą. Gegužės 3 d., penktadienį, Kauno valstybiniame lėlių teatre bus paskelbti gražiausių pasakų autoriai, pristatyta naujausia jų kūrybos rinktinė „Lietuvos vaikų pasakos“. Laukiami visi mokiniai, dalyvavę pasakų kūrimo konkurse, taip pat mokytojai ir tėvai, padėję mažiesiems kurti. Renginyje susirinkusiuosius sveikins miesto vadovai, žymūs literatūros ir meno veikėjai. Lėlių teatras jaunajai publikai parodys legendinę pasaką „Snieguolė ir septyni nykštukai“. Renginio pradžia – 11 val.

virselis 2013Jau šešerius metus festivalį organizuoja didelė kultūros, žiniasklaidos ir švietimo organizacijų grupė: leidykla „Kalendorius“, Kultūros ministerija, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, Tėvynės pažinimo draugija, Lietuvos žurnalistų draugija, Lietuvos radijas, mėnraštis „Gintaro gimtinė“, savaitraštis „Nemunas“, daug mokyklų. Trejus metus renginį globoja Alma Adamkienė.

Atsiųsti konkursui tokią pasaką, kuri kompetentingos komisijos sprendimu būtų verta patekti į knygą, – kiekvieno jaunojo kūrėjo tikslas. Tame, anot festivalio organizatorių, slypi ir projekto unikalumas. Teigiama, kad knyga, kurios autoriai būtų iki 12 metų amžiaus vaikai, analogų neturi visame pasaulyje.

„Išleisti vaikų kūrybos knygą – didžiulė atsakomybė“, – neslepia festivalio organizatoriai.

„Vaikai – geriausi pasakoriai ir šiandienos metraštininkai. Jie daug fantazuoja, betgi nemoka meluoti, todėl jų rašiniuose dažnai atsispindi visuomenės aktualijos, santykiai šeimoje, mokykloje, bendruomenėje. Kartais ir tokios problemos, kokias mes, suaugusieji, paprastai ignoruojame, nematome ar nenorime matyti. Redaguojant, regis, tokį paprastą tekstą, reikalingas ypatingas atidumas – svarbu nepalikti klaidų ir nesudarkyti tos primityviai naivios bei atviros vaiko minties. Tiesiog privaloma vėlei virsti vaiku, stengtis suprasti, ką jis norėjo pasakyti. Ir kartu būti jo mokytoju, numatančiu, ko iš pasakos gali išmokti pats ir jo bendraamžis skaitytojas,“ – sako leidyklos „Kalendorius“ vadovas Aurelijus Noruševičius.

Šeštąją Lietuvos vaikų pasakų knygą sudaro 51 kūrinys, atrinktas iš daugiau kaip 300 pasakų. Kas tie laimingieji, kol kas laikoma griežtai paslaptyje – tai paaiškės baigiamojoje šventėje gegužės 3-ąją. Už knygos leidybą atsakinga leidykla „Kalendorius“ vykdė kruopščią pasakų atranką: buvo sudarytos net dvi – atrankos ir vertinimo – komisijos, jos skaitė, vertino, sudarė būsimosios knygos turinį, rinko nugalėtojus. Pagrindiniai kriterijai – pasakų originalumas, autoriaus gebėjimai kūrybiškai panaudoti lietuvių liaudies kultūros ir senosios pasaulėžiūros elementus, pažvelgti į svarbiausius Lietuvos istorijos įvykius. Taip būsimieji rašytojai skatinami pažinti lietuvių tautosaką, Lietuvos kultūrines ir istorines vertybes, kalbą ir tarmes.

„Džiugu, kad vaikas pasakose demonstruoja gėrio pranašumą prieš blogį, akcentuoja gražiausias žmogiškąsias vertybes – bičiulystę, meilę ir pagarbą šeimai, namams, savo kraštui, savo šaknims. Jie nebijo būti kitokie, originalūs, pažvelgti į aplink supantį pasaulį aukštyn kojomis,“ – teigia organizatoriai.

Ypač palankiai buvo vertinami kūrinėliai, kuriuose autoriai aprašo savo gimtąjį regioną, atskleidžia jo kultūrinį, gamtinį ir istorinį paveldą. Festivalio juodadarbiai tvirtina, kad tas nedidelis kūrinėlis, atrinktas į bendrą pasakų rinkinį, teigiamai paliečia ne tik patį autorių, jį paruošusį mokytoją, bendraklasius ar mokyklą, bet ir visą bendruomenę. Taip garsinama vietovė, jai kuriamas savotiškas dvasinis paminklas.

Tiesa, jau šeštus metus skaičiuojantis ir ekspertų vienareikšmiškai pripažintas festivalis niekada nesulaukė už kultūrą atsakingų veikėjų dėmesio. Leidykla „Kalendorius“ visuomet stengėsi iš savo lėšų parengti kokybišką ir profesionaliai iliustruotą Lietuvos vaikų pasakų knygą. Didelė šių knygų tiražo dalis vėliau išdalijama patiems autoriams, dovanojama miestų, rajonų, mokyklų bibliotekoms, labdarą teikiančioms organizacijoms.

Vaiva ŠTRIMAITIENĖ

Šiek tiek istorijos

Pirmasis kūrybinis konkursas buvo surengtas 2007 m., o 2008 m. pristatyta ir pirmoji Lietuvos vaikų pasakų knyga, sulaukusi didžiulio susidomėjimo. Renginys, simboliška, vyko tame pačiame Kauno valstybiniame lėlių teatre. Vėliau jis kėlėsi į kitas erdves: konkurso dalyviai ir knygų autoriai lankėsi P. Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejuje, „Girstučio“ kultūros centro didžiojoje salėje. Įsimintina 2011 m. vykusi šventė, kai vaikus sveikino ir nugalėtojams medalius teikė Prezidentas Valdas Adamkus