Pelesa –  tai kaimas Baltarusijoje, Varanavo rajone Gardino srityje. Jos vardą ilgus metus garsino šio krašto šviesuoliai Marija Kruopienė, Izidorius Šimelionis bei kiti. Jų pastangomis ir rūpesčiu buvo pastatyta ir dabartinė, dvidešimtmetį švenčianti lietuviškoji vidurinė mokykla. Dabartinė mokykla pirmoji šiame krašte, kurioje mokomasi lietuvių kalba. Iki jos šių etninių žemių lietuvių vaikai mokytis savo gimtąja kalba neturėjo galimybės.Dabar šioje mokykloje mokosi  87 mokiniai, dirba 23 mokytojai. Jos vardas visada skamba tarp pirmaujančių rajone ir srityje, ji nukonkuravo vietinę baltarusišką mokyklą, kuri, mokiniams pasirinkus mokymąsi lietuviškojoje, buvo priversta užsidaryti.

Lapkričio 17 – ąją į Pelesą nuo ankstaus ryto skubėjo pėsti ir važiuoti ne tik vietiniai žmonės, bet ir svečiai iš valdiškų instancijų bei Lietuvos. Šventė prasidėjo  Šv. Lino bažnyčioje lietuviškomis mišiomis, kurias aukojo iš Gardino atvykęs kunigas Kazimieras Žilys ir Kalesninkų – Anatolijus Markauskas. Gaila, bet svečiai iš Lietuvos į mišias nesuspėjo – laiką negailestingai pasiglemžė valstybinės sienos kirtimo procedūros.

Po mišių visi rinkosi mokyklos salėje, kurioje svečius parengta  menine programa  „Gyvybės medis“ pasitiko šeimininkai. Šoko, grojo, dainavo ir patys mažiausi mokinukai ir jų mokytojai. Skambėjo trankios melodijos, atliekamos mokyklos kapelos,  vadovaujamos muzikos mokytojo Petro Rimkaus. Į meninę programą gražiai įsikomponavo svečių sveikinimai, jų mokyklai atvežtų dovanų teikimas. Pirmasis  sveikinimo žodį tarė Lietuvos Respublikos ambasadorius Baltarusijoje Linas Linkevičius, po jo – Lietuvos konsulė Gardine Aušra  Černevičienė bei Daiva Mickienė, Varanavo rajono vykdomojo komiteto pirmininkas Mečislovas Uliaško, Baltiškių apylinkės pirmininkė Marija Skorbut. Sveikino ir dovanas mokyklai teikė Astravo rajono Rimdžiūnų lietuviškosios mokyklos direktorė Svetlana Lukšienė bei Rimdžiūnų kultūros švietimo ir informacijos centro vadovė Virginija Tarnauskaitė, Gardino lietuvių bendruomenės „Tėvynė“ vadovai Antanas Juodaitis ir Algimantas Dirginčius, Lydos lietuvių bendruomenės „Rūta“ pirmininkė Marina Stakutytė – Mitiukevič. Gervėtiškių vardu pelesiškius pasveikino Marytė Valienė ir Pranas Jurcevičius. Sveikino ir klestėti linkėjo Mečislovo ir Nijolės Laurinkų šeima, Lietuvos kultūros ministerijos specialistė Irena Seliukaitė, Užsienio reikalų ministerijos darbuotojos Violeta Raulynaitienė ir Gintė Damušytė, Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai Regina Klepačienė ir Petras Navickas bei daugelis kitų. Sveikinimus užbaigė alytiškiai – vicemerė Nijolė Makštutienė ir Šv. Benedikto gimnazijos direktorius Vytautas Bigaila, kažkada direktoriavęs ir Pelesoje. Po jų šventę įspūdingu koncertu pratęsė Alytaus folklorinis ansamblis „Dainava“  ir solistė Rasa Juzukonytė.

Pasibaigus koncertui, skubėta į mokyklos kiemą. Čia, greta paminklo Vytautui Didžiajam, pasodintas ąžuoliukas. Vėliau, grįžus į mokyklą, šventė tęsėsi bendraujant prie šventinio pietų stalo. Skirstytasi linkint mokyklai ir toliau augti ir klestėti, dirbti saugant šiame krašte lietuvybę.

Marija Šaknienė

Sveikina ir mokyklos direktoriui Jonui Matiulevičiui (dešinėje) dovanas teikia (iš kairės) „Lietuvių godų“ redaktorė Marija Šaknienė, pelesiškis Alfredas Stipinas, gervėtiškė Marytė Valienė ir Pranas Jurcevičius.