Sausio 16-ąją „Mūsų miestelių“ laidos 20-mečio paminėti norinčiųjų prisirinko pilnutėlė Vilniaus Rotušės didžioji salė. Scenoje šeimininkavo nedidukė, energinga, visai Lietuvai pažįstama Nijolė Baužytė. Ji sukvietė į sceną ir visą savo kūrėjų grupę: du režisierius – Romualdą Jarašauską, dirbusį nuo pradžių, ir dabartinę – Stasę Keinienę, operatorių Henriką Trumpakojį (paminėjo ir ankstesnį – Rimą Ožkinį), garso režisierių Algį Apanavičių (taip pat dirba jo sūnus Marius) ir vaizdo režisierę Rimą Staninienę. Dideliame ekrane praplaukė sumontuoti laidų vaizdai. Nijolė Baužytė nusakė laidų tikslą: tai paminklas Lietuvai, nykstantis paveldas, kurį praradome ir toliau praramdame dėl svetimųjų ir savųjų kaltės. Sukurtos 164 laidos apie 127 miestelius.

Pasisakę istorijos, etnologijos specialistai gyrė sumanymą įamžinti nykstančią miestelių istoriją, linkėjo tęsti tą darbą, nes Lietuvoje yra dar daug miestelių, kurie laukia laidų ciklo kūrėjų dėmesio. Dar vienas šios laidos nuopelnas – „Mūsų miesteliai“ paskatino daugybės knygų apie miestus ir kaimus atsiradimą.

Šventišką nuotaiką paįvairino koncertavę ansambliai – jaunimo „Antikvarai“ ir vyresnių dainininkų „Apynys“, kuris, padainavęs keletą „smetoniškų“ retro romansų, pakeitė aprangą ir užtraukė liaudies dainą.

Išsirikiavo ilga sveikintojų eilė. Visi negailėjo gražių padėkos žodžių N. Baužytei ir jos kolegoms. Lietuvos žurnalistų draugijos vardu kalbėjusi Marytė Kontrimaitė pasidžiaugė, kad LŽD narė, pirmoji Stasio Lozoraičio premijos laureatė N. Baužytė tiek daug nuveikė ir pareiškė, kad „Mūsų miestelių“ ciklas turėtų būti įvertintas Nacionaline premija. Salė tą pasiūlymą palaikė aplodismentais.

Dar kartą ekrane nušvito gražiausių ir įdomiausių laidų fragmentai. Paskui visi buvo pakviesti prie didelio stalo pasigardžiuoti čia pat buvusios šaunios šeimininkės gamintais sūriais ir kitais gardumynais.

LŽD inf.