Nuotr. iš Tautinių mažumų departamento prie LR Vyriausybės archyvo.

Rugsėjo 27 d. Tautinių mažumų departamentas prie LR Vyriausybės į iškilmingą renginį Vilniaus miesto rotušėje pakvietė tautinių bendruomenių atstovus, kultūros ir švietimo darbuotojus. Pasidžiaugta Lietuvos daugiatautiškumu bei tautinę pagarbą skatinančiomis veiklomis, iniciatyvomis. Departamento Aukso garbės ženklu „Už nuopelnus“ puoselėjant karaimų kultūrą ir paveldą, karaimų istorijos sklaidą, tolerancijos skatinimą buvo apdovanotas Lietuvos žurnalistų draugijos narys, „Trakų žemės“ vyr. redaktorius Juozas Vercinkevičius.

„Jūsų įgyvendinami sumanymai, sėkmingi projektai, išauginti jauni žmonės yra Jūsų dovana Lietuvos valstybei“, – sveikindama susirinkusiuosius sakė Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės direktorė dr. Vida Montvydaitė.

Aukščiausi Departamento apdovanojimai – didieji, aukso ir sidabro garbės ženklai „Už nuopelnus“, Departamento vardiniai laikrodžiai, premijos, atminimo dovanos ir padėkos raštai buvo įteikti Lietuvos tautinių mažumų atstovams, mokslininkams, švietimo darbuotojams ir tarpkultūrinį dialogą plėtojantiems visuomenininkams. Dėl situacijos, kuri susidarė pasaulį užklupus COVID-19 pandemijai, dalis apdovanojimų buvo perduoti arba įteikti jau vykusiuose renginiuose.

Džiugu, kad Departamento padėkos, dovanos bei įvertinimai nukeliavo ir į Trakus. Už prasmingą veiklą 2020-aisiais Departamento Atminimo dovana – vardiniu laikrodžiu – pagerbta Ina Lavrinovič, Lietuvos karaimų jaunimo ansamblio „Birlik“ įkūrėja ir vadovė. Praeitais metais ansamblis minėjo savo veiklos 10-metį. Kaip prieš metus savo interviu1 „Trakų žemei“ yra sakiusi I. Lavrinovič, buvo paruošta programa, peržiūrėtas ansamblio „Birlik“ fotoarchyvas, parengti keli filmukai apie kolektyvo pasirodymus bei neužmirštamas kelionių akimirkas, rezervuota Trakų kultūros rūmų salė, buvo belikę tik sukviesti svečius, tačiau dėl koronaviruso viskas atidėta. Tad visi laukiame.

Karaimų tautos kultūrai, istorijai, paveldui daug dėmesio skiria ir jau daugiau kaip dešimt metų karaimikos projektą, finansuojamą Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis, vykdo Trakų rajono laikraštis „Trakų žemė“. „Fondas suvokė karaimų kultūros unikalumą, jos svarbą Lietuvos istorijoje ir supratęs, kaip svarbu tautai išsaugoti savo identitetą, kalbą, papročius šiame globaliame pasaulyje, kad išvengtų asimiliacijos su kitomis tautomis, nutarė skirti lėšų. Taip 2009 m. laikraštyje „Trakų žemė“ skaitytojai iš naujo atrado karaimų tautą, istoriją, kultūrą. Per šį dešimtmetį projektas pateikė ne tik „sausus“ istorijos faktus, bet ir daug dėmesio skyrė karaimikos studijų tyrinėjimams – nemažai rašė apie jų mokslo, visuomenės, literatūros, religijos veikėjus, be kurių šiandien neįsivaizduojamas karaimų tautinis tapatumas.

Savo publikacijose „Trakų žemė“ visada mini ir svarbiausias karaimų bendruomenės sukaktis“, – tokiais žodžiais prieš dvejus metus vykusios tarptautinės vasaros karaimų kalbos ir kultūros stovyklos metu, minint karaimikos projekto vykdymo dešimtmetį, taip laikraščio „Trakų žemė“ kolektyvas pristatė karaimikos projekto gaires. Tad pirmadienį vykusiame renginyje Departamento Aukso garbės ženklu „Už nuopelnus“ už nuopelnus puoselėjant karaimų kultūrą ir paveldą, karaimų istorijos sklaidą, tolerancijos skatinimą buvo apdovanotas „Trakų žemės“ vyr. redaktorius Juozas Vercinkevičius.

Trakai dažnai vadinami karaimų Meka, čia vienintelė vieta pasaulyje, kur karaimų kalba dar skamba gyvai. Kasmet čia vyksta tarptautinė vasaros karaimų kalbos ir kultūros stovykla, į kurią suvažiuoja jų tautiečiai iš įvairių šalių, stengiamasi puoselėti ir išlaikyti kalbą, tradicijas. Džiugu, kad pastaruoju metu buvo atgaivinta prieš 20 metų vykusi karaimų vaikų dienos stovykla „Kujaščech“. Jos tikslas – suburti vaikus, supažindinti juos su karaimų kalbos pagrindais, kultūra, suteikti jiems galimybę žaisti ir būti kartu, panaudojant įtraukiančias veiklas ir užsiėmimus. Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės Padėkos buvo įteiktos Lietuvos karaimų kultūros bendrijos jaunajai kartai už aktyvią veiklą minėtose karaimų vasaros stovyklose „Kujaščech“ – Bijanai Jodis, Evelinai Juchnevič, Viktorijai Narmontienei, Jelenai Špakovskai, Eugenijai Špakovskai, Garriui Babadžan.

Taip pat renginyje buvo pagerbti ir Vilniuje gyvenantys karaimų tautos atstovai. Departamento padėkos už prasmingą veiklą 2020-aisiais įteiktos Lietuvos karaimų kultūros bendrijos narei Irinai Abragamovič ir Lietuvos karaimų kultūros bendrijos nariui Dmitrijui Jutkevičiui.

Iškilmingame apdovanojimų renginyje buvo pagerbti ne tik karaimų tautos ir su jos kultūros puoselėjimu susiję asmenys. Trakų kultūros rūmų direktoriui Edvardui Keizik ir Gruzijos kultūros asociacijos „Kachetija“ vadovui Levanui Sepashviliui įteikti Sidabro Garbės ženklą „Už nuopelnus“.

Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ