Nevyriausybinė organizacija „Psichikos sveikatos perspektyvos“ pristato pirmą Lietuvoje leidinį, kuris padės kalbėti ir rašyti psichikos sveikatos ir negalios tema atsisakant stigmos, stereotipų bei gerbiant įvairovę – „Žodžiai yra svarbūs. Kaip etiškai kalbėti ir rašyti apie psichikos sveikatą?“.

Viešas kalbėjimas apie psichikos sveikatą paliečia mus visus, nes visi mes gyvenimo eigoje patiriame psichikos sveikatos sunkumų. Manoma, kad bent 1 iš 4 žmonių per gyvenimą patiria psichikos sveikatos sutrikimą, kurį galėtų diagnozuoti gydytojas psichiatras. Tačiau kalbėti apie psichikos sveikatą dauguma pirmiausia išmokome iš nuogirdų ir situacijų, kai prie smilkinio būdavo pasukiojamas pirštas. Seniai žinome mistifikuotus psichiatrijos ligoninių adresus, bet menkai suprantame, kas jose vyksta. Kalba, kurią vis dar vartojame – prisisunkusi stigmos, o psichikos sveikata nepelnytai stereotipiškai siejama su agresija. Toks komunikacinis fonas tiek viešajame diskurse, tiek medijose, tiek privačiame dialoge, gali paskatinti žmones, turinčius psichikos sveikatos sunkumų, gūžtis, slėptis ir neieškoti pagalbos.

Ne visada pagalvojame, ką iš tikrųjų reiškia tokie žodžiai, kaip „psichas“ ar „daunas“ kasdienėje kalboje, kokią žinią tai neša žmonėms, turintiems psichikos sveikatos sutrikimų patirties ar negalią, bei jų artimiesiems. Susiduriame su dilemomis, kokius terminus ir žodžių junginius vartoti rašant psichikos sveikatos tema, ar kaip užtikrinti etišką ir pagarbų toną. Komunikuodami psichikos sveikatos tema, mes galime užkirsti kelią atviram pasidalinimui apie savo asmenines patirtis ir kreiptis paramos arba galime padrąsinti ir suteikti paramą.

„Dvidešimt metų veikiame psichikos sveikatos ir žmogaus teisių srityje. Žodžiai, kuriuos naudojame šioje srityje, gali žeisti, o gali ir suteikti paramos, vilties, bendrystės jausmą. Remdamiesi savo ilgamete ekspertine patirtimi, surinkome konkrečius patarimus ir paaiškinimus, kurie leistų žurnalistams, nuomonės formuotojams, sprendimų priėmėjams ir tiesiog visuomenės nariams etiškai, pagarbiai ir, svarbiausia, jautriai kalbėti psichikos sveikatos ir negalios temomis“, – sako nevyriausybinės organizacijos vadovė Karilė Levickaitė.

Leidinį rasite čia.