Eksponatas./S. Daubaraitės nuotr.

Vasario 16-osios išvakarėse Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje buvo atidaryta europarlamentaro prof. Liudo Mažylio surinkta 1918-ųjų Vasario 16-osios signatarų autografų kolekcijos paroda.

Atidaryme dalyvavo LR Seimo pirmininkas V. Pranckietis, LR  Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas V. Landsbergis, Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos direktorius  prof. R. Gudauskas ir gausus būrys  lankytojų. Pokalbyje – diskusijoje apie signatarus, kaip išskirtines asmenybes ir jų vėlesnius darbus kalbėjo istorikė V. Bukaitė ir politologė R. Zozaitė.

LR Seimo pirmininkas V. Pranckietis pabrėždamas istorinę parašo reikšmę ir atkreipdamas dėmesį į Vasario 16-osios signatarų asmenybes priminė, kad didžioji dalis šių žmonių gyveno regionuose ir buvo vykdoma regioninė politika, o dabar apie ją tik kalbama. O kad būtų atliekami  dideli darbai ir šiandien, reikalingi mažyliai. 

Parodą pristatė ir apie surinktus dokumentus bei juose esančius autentiškus signatarų parašus, jų ieškojimo peripetijas papasakojo pats ekspozicijos rengėjas.

Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos direktorius prof. R. Gudauskas, LR Seimo pirmininkas V. Pranckietis, ES parlamentaras ekspozicijos rengėjas prof. L. Mažylis./S. Daubaraitės nuotr.

Prof. L.Mažylis minėjo, jog ieškoti šių mūsų šaliai svarbių žmonių autentiškų parašų paskatino pirmieji namuose,  senelių archyvuose, rasti autografai. Tai ir buvusi šio darbo pradžia. Pradėdamas autografų paiešką nesitikėjo lengvo  kelio, bet jis buvo tam pasirengęs. Ir, kaip pats sako, buvo nustebintas, kad sunkiausia buvo rasti tų asmenų parašus, kuriuos tikėjosi aptikti lengviau. Kolekcionierius  kai kuriuos parašus rado ant atvirlaiškių, siųstų dar Nepriklausomybės  metais iš užsienio (S. Kairio siųstas atvirlaiškis 1937 m. iš Šveicarijos A. Mažylienei), kitus – laiškuose, (J. Basanavičius susirašinėjo su J. Jablonskiu dėl Lietuvos mokslų draugijos leidžiamo leidinio pavadinimo, P. Dovydaičio laiškas P. Dielininkaičiui), kunigo A. Petrulio parašas buvo rastas Pivašiūnų bažnyčioje tarp nereikalingų, atsitiktinai išlikusių dokumentų, laikraščių. S.Banaičio parašas matomas ant vekselio.

Renginio akimirka./S. Daubaraitės nuotr.

Dėl kai kurių parašų teko vykti  į JAV ir susitikti su trijų signatarų dukromis: D. Vailokaityte, R. Vileišyte ir A. Stulginskaite. Iš 20 pasirašiusiųjų 1918 m. Nepriklausomybės Aktą signatarų, kurių visų parašai yra po kiekvienu paskelbtu lietuvių ir vokiečių kalbomis tekstu, kolekcijos savininkui pavyko surasti 17-os asmenų parašus. Yra žinomi du dokumentai su signataro D. Malinausko parašu, bet jų kol kas nėra rengėjo kolekcijoje. Profesorius nepraranda vilties rasti J. Šaulio ir J. Vailokaičio autentiškus parašus, kurie papildytų šią įdomią, naudingą, ir mūsų istorinę atmintį praturtinančią kolekciją.

Ekspozicija nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje veiks iki kovo 2 d.

S. Daubaraitės informacija